Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Knipövningar bevisat effektivt mot inkontinens

Publicerad: 3 februari 2006, 08:36

Kvinnor som lider av urininkontinens kan knipa sig bättre. Det slår en ny Cochranerapport fast. Därmed ges vetenskapligt underlag för denna omdebatterade rekommendation.


Knipövningar för att stärka bäckenbottenmuskulaturen rekommenderas ofta till kvinnor som fött barn i syfte att motverka urinläckage, inkontinens. Hittills har dock det vetenskapliga underlaget för rekommendationen varit bristfälligt. En brist som nu åtgärdas i och med en ny utvärdering från The Cochrane Collaboration.

Jean Hay-Smith från Wellington School of Medicine and Health Sciences i Dunedin på Nya Zeeland, har lett utvärderingsarbetet. Tillsammans med sina kollegor har hon sorterat fram de hittills bästa vetenskapliga studierna om knipövningar. Totalt handlar det om sex randomiserade kontrollerade studier av sammanlagt 403 kvinnor med inkontinensproblem.

I studierna jämfördes knipövningar med placeboläkemedel eller med overksamma kontrollövningar. Forskarnas systematiska utvärdering visar att knipövningarna som minst mer än fördubblade kvinnornas chans att bli fri från sin inkontinens. I den studie som visade på störst effekt var chansen att bli av med urinläckaget 17 gånger gånger större än med placebo eller kontrollövningar.

Utifrån detta drar forskarna slutsatsen att det nu finns vetenskapligt stöd för att rekommendera knipövningar som förstahandsbehandling till kvinnor med stress- eller träningsinkontinens eller en kombination av dessa båda. För bästa effekt bör kvinnorna få undervisning i tekniken att knipa med rätt muskler och dessutom följas upp under minst tre månader.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News