Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Knivterapi avbruten för norsk mördare

Publicerad: 21 augusti 2007, 13:18

I går avslöjades att en man i Norge, dömd till rättspsykiatrisk vård för knivmord på sin hustru och hennes två barn, fick sova med en kniv under huvudkudden. Ledningen på det aktuella sjukhuset har nu beslutat att den oortodoxa terapin ska upphöra.


Den norska tidningen Verdens Gang avslöjade i går den speciella terapiformen. Patienten, en 33-årig man, vårdades på en sluten rättspsykiatrisk avdelning tillhörande Ullevåls universitetssjukhus. För fyra år sedan knivmördade han sin hustru och hennes två barn, åtta månader respektive två år gamla.

Hans behandlande läkare har sedan en tid, som ett led i behandlingen mot den fobi patienten utvecklat mot knivar efter morden, låtit mannen sova med en kniv under huvudkudden. Inledningsvis en smörkniv och sedan en fruktkniv. Tanken var att fruktkniven så småningom skulle bytas ut mot en förskärare, skriver Verdens Gang

Norska medier citerar också ett antal anställda på avdelningen som uttryckt rädsla för att en dömd knivmördare har tillgång till en kniv under huvudkudden.

– Både yrkesmässigt och säkerhetsmässigt sätter vi stora frågetecken kring en sådan behandling. Knivarna han utrustats med är utmärkta till att sticka oss med, säger en anställd på avdelningen till Verdens Gang.

Sjukhusledningen vid Ullevåls universitetssjukhus beslutade i går att mannen inte längre ska ha tillgång till kniv under sin behandling.

Läs mer på Verdens Gangs hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev