Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KO kräver halv miljon för felaktig reklam om spikmatta

Publicerad: 24 juli 2009, 07:20

KO kräver halv miljon för felaktig reklam om spikmatta

Foto: Foto: Team Shakti

Företaget bakom en populär spikmatta riskerar att få betala en halv miljon kronor efter att ha påstått att den kan bota depression och KOL. (Ny version 11.21)


En sjukgymnast anmälde företaget Team Shakti till Konsumentverket för en månad sedan. Orsaken var reklam där det påstods att regelbunden användning av spikmattan hjälper mot många fysiska och psykiska problem. På företagets hemsida uttalade sig kunder om att den hade hjälpt dem mot artros, depression, KOL och migrän.

Sedan anmälan gjordes har de kritiserade formuleringarna tagits bort ur materialet. Trots det går Konsumentverket vidare och kräver att Team Shakti betalar en straffavgift på en halv miljon kronor för att ha brutit mot marknadsföringslagen.

– Det här är ett solklart fall av vilseledande marknadsföring där ett företag ger intryck av att en produkt kan bota eller lindra sjukdomar när påståendena uppenbarligen inte går att bevisa, säger konsumentombudsmannen Gunnar Larsson i ett pressmeddelande.

Team Shaktis spikmatta har sålts i mer än 300 000 exemplar sedan den lanserades för två år sedan, enligt Sveriges Televisions Rapport.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev