Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kö till vaccinfabriken - alla vill ha egen tillverkning

Publicerad: 16 augusti 2006, 09:10

Nu kapprustar världens länder för att skydda sin befolkning mot en ny influensa­pandemi. Resultatet kan bli ett enormt överskott på vanligt influensavaccin. Det gäller att vara först, konstaterar regeringens utredare som nu förhandlar med olika tillverkare om vem som ska få bygga en svensk vaccinfabrik.


Konsten att framställa influensavaccin har varit känd i över 60 år. Men världens vaccintillverkare framställer inte tillräckligt mycket vaccin för att klara nästa stora pandemi, som enligt många smittskyddsexperter rycker allt närmare.

Det beror på enkla marknadsmekanismer. Industrin tillverkar inte mer influensavaccin än världens länder är beredda att köpa: knappt 400 miljoner doser per år. För att mildra en pandemi skulle det sannolikt krävas enormt mycket mer - ett antal miljarder doser. Och en sådan ökning av produktionskapaciteten görs inte i en handvändning.

- Vi som tillverkar influensavaccin kan helt enkelt inte hålla beredskap för en pandemi. Vad skulle vi göra med en sådan enorm överkapacitet under normala år? Priserna skulle dumpas så mycket att hela den globala vaccinmarknaden hotades. Då skulle det inte längre löna sig att tillverka vaccin, säger Bram Palache, informationschef hos Solvay Pharmaceuticals.

Även om efterfrågan plötsligt ökar, på grund av en pandemi, tar det flera år för industrin att öka produktionskapaciteten, förklarar Bram Palache.

- Först och främst måste man bygga nya fabriksbyggnader, installera all utrustning och få den att fungera. Därefter följer en krävande period på nästan två år, då man ska visa att fabriken uppfyller de rigorösa säkerhetskrav som ställs på en vaccinfabrik. Så kortare tid än tre till fem år kan man tyvärr bara drömma om, fortsätter hon.

Det finns i dag en handfull tillverkare av influensavaccin i världen. Vid en pandemi blir det internationell dragkamp om deras vaccinsprutor.

För att öka chanserna att vaccinera Sveriges befolkning vill den svenska regeringen starta vaccintillverkning inom landets gränser.

I början av året fick Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en vaccinfabrik i Sverige. I slutet av mars lämnade han sin rapport.

Där slår han fast att en eventuell vaccintillverkning bör ske i nära samarbete med en etablerad vaccinfabrikant för att ha rimliga chanser att slå sig in på den tuffa vaccinmarknaden. Nu förhandlar han på regeringens uppdrag med ett antal tänkbara företag.

Men frågan är hur en svensk vaccinfabrik ska kunna hålla tillräckligt hög produktionskapacitet för att säkra behovet vid en pandemi, när ingen annan tycks klara det?

Det skulle krävas ungefär 18 miljoner doser pandemivaccin för att vaccinera Sveriges befolkning, skriver Lars Rekke i sin rapport. Varje person behöver nämligen vaccineras två gånger då en helt ny typ av virus dyker upp.

Samtidigt är det så att ett pandemivaccin bara behöver ge antikroppar mot det farliga pandemiviruset, till skillnad från vanligt influensavaccin som ska ge immunitet mot de tre vanligaste typerna av influensavirus.

Det innebär att en vaccinfabrik med bibehållen produktionstakt kan tillverka tre gånger så mycket pandemivaccin som vanligt vaccin. För att täcka Sveriges behov vid en pandemi måste en vaccinfabrik alltså ha kapacitet att tillverka minst sex miljoner doser vanligt influensavaccin om året. Förra året användes ungefär 1,2 miljoner doser influensavaccin i Sverige - en femtedel av den nödvändiga produktionen.

En svensk vaccinfabrik skulle med andra ord vara tvungen att sälja det mesta av sin produktion till andra länder under normala år, för att sedan omedelbart avbryta exporten när pandemin bryter ut. Om flera länder gör samma sak för att skydda sin befolkning blir det en omöjlig ekvation.

- Det bygger på att vara först, säger Lars Rekke.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News