Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Koffeinkick minskade blodflödet till hjärtat

Publicerad: 15 januari 2006, 15:14

Kaffepimplande före joggingturen tycks vara en dålig idé för den som vill prestera riktigt bra. Enligt en mindre schweizisk studie blir blodflödet till hjärtat vid fysisk ansträngning lägre efter ett par koppar kaffe.


Vid fysisk ansträngning ökar blodflödet till hjärtat som ett svar på kroppens ökade behov av syre. I den aktuella studien undersökte forskarna 18 unga, friska och frivilliga kaffedrickare som 36 timmar före försöken hade avstått från att dricka just kaffe.

Med hjälp av PET-kamera undersöktes försökspersonernas blodflöde till hjärtat i vila och direkt efter fysisk ansträngning. Det hela upprepades 50 minuter efter att volontärerna hade ätit 200 mg koffein, motsvarande ungefär två koppar kaffe. På åtta av de tio personerna gjordes testerna under förhållanden som motsvarade den tunnare luften på hög höjd.

I den begränsade studien fann forskarna att koffeinet inte påverkade blodflödet till hjärtat i vila hos dem som andades normal luft, men ökade i vila hos dem som andades luft med låg syrehalt. Vid ansträngning däremot fick försökspersonerna en mindre ökning av blodflödet till hjärtat efter koffeinkicken än före. Hos de försökspersoner som andades tunn luft var förändringen tydligast.

Studien publiceras i Journal of the American College of Cardiology.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev