Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Koksalt var bättre än albumin

Publicerad: 30 augusti 2007, 13:24

Att ge hjärnskadade patienter infusion med albumin vid intensivvård ger en högre dödlighet än om saltlösning används, enligt en studie från Australien och Nya Zeeland, som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine.


En viktig komponent i intensivvården av patienter med traumatiska hjärnskador är infusion med vätska för att upprätthålla både den cerebrala och systemiska blodcirkulationen. Men enligt forskare som samarbetar inom Intensive Care Society Clinical Trial Groups i Australien och Nya Zeeland är det inte klart vilken typ av vätska som är bäst att använda.

De utförde därför en studie för att jämföra patienter som fick infusion med albumin och sådana som fick koksaltlösning.

Totalt följdes 460 patienter, varav 231 fick albumin och 229 fick koksaltlösning. I en undergrupp av patienter vars hjärnskador klassificerades som allvarliga fick 160 albumin och 158 koksaltlösning.

Efter två år hade 71 av 214 patienter, 33,2 procent, som fick albumin avlidit, jämfört med 42 av 206, 20,4 procent, bland dem som fick koksaltlösning. De flesta hade avlidit inom 28 dagar.

Bland patienter vars hjärnskada klassades som allvarlig var skillnaden större, 41,8 procent i som fick albumin hade avlidit jämfört med 22,2 procent av dem som fick koksaltlösning.

Forskarna föreslår därför att koksaltlösning är att föredra framför infusion med albumin i den akuta vården av patienter med allvarlig traumatisk hjärnskada.

NEJM 2007; 357:874-884

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev