måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Koll på läkemedel webbutbildar om fallskador

Publicerad: 16 juni 2017, 10:56

Foto: Thinkstock

Initiativet Koll på läkemedel startar en webbutbildning för att öka kunskaperna om läkemedelsanvändning och fallskador bland äldre.

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Utbildningen finns tillgänglig gratis för alla, är interaktiv och behandlar hur man genom bland annat förståelse för levnadsvanor kan minska risken för fallskador bland äldre.

– Utbildningen är till för alla som är berörda, säger Freja Annamatz, som är pressansvarig på Apoteket, till Dagens Apotek.

Bakgrunden till utbildningen är att fallolyckor medför att nästan tre gånger så många avlider, jämfört med exempelvis vägtrafikolyckor. Lars-Åke Söderlund, som är ordförande för Koll på läkemedel, betonar att dagens patienter ställer allt högre krav på information, delaktighet och medicinskt korrekt behandling.

– Den utbildning vi nu erbjuder möjliggör en ökad medverkan hos patienten kring behandlingen och hur man kan hantera risken för fallskador, säger Lars-Åke Söderlund, i ett pressmeddelande.

I utbildningen ingår föreläsningar, möjlighet att repetera och även övningar. Äldre patienter får även tips om hur de själva kan minska risken för fallskador.

Utbildningen på webben är särskilt fokuserad mot risker med vissa läkemedel för äldre. Tanken är att det vid sidan om opinonsbildning och utbildning till exempelvis förskrivande personal, apotekare och till vården, utan även till de äldre direkt.

– Den nya webbutbildningen är ett sätt göra kunskapen tillgänglig brett, säger Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig i hälso- och sjukvårdsfrågor på Pensionärernas riksorganisation, Pro.

Initiativet Koll på läkemedel ger stöd och råd för säkrare och bättre fungerande läkemedelsanvändning, i ett samarbete mellan Pro, SPF Seniorerna och Apoteket AB.

Utbildningen finns tillgänglig på Koll på läkemedels webbsida.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev