fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Koll på strålfarten belönades med pris

Publicerad: 2 april 2014, 14:47

Ett mätinstrument och en app för att hjälpa män att självtesta sig när de har problem att urinera vann tävlingen ”När jag blir 100”.


Tävlingen med fokus på nya lösningar inom äldrevården, anordnades av Hälsans nya verktyg i Norrköping i slutet av mars. Vann gjorde mätinstrumentet Prostaguard, som män ska kunna använda för att testa sig själva när de har problem med urinering.

Utvecklarna av Prostaguard arbetar parallellt med utvecklingsprojekt till barnonkologkliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Där fick de idén till mätinstrumentet då de märkte att barnens urin mättes på ett omständligt sätt. Sedan kom de på att det även kan användas för män att testa sig själva vid vattenkastningsbesvär.

Mätinstrumentet består av mätpåsar för engångsbruk att kissa i. Påsen mäter volym och urinflöde och resultatet kan sedan avläsas i ett färgkodat indikatorfönster på påsens framsida.  Mannen registrerar resultaten och antalet gånger som han kissat under dygnet i en medföljande app för mobilen.  Appen ger sedan en rekommendation om han bör gå till läkare för att undersöka sig.

Utvecklarna har strävat efter att mätinstrumentet ska vara lätt att använda, eftersom syftet är att män ska kunna testa sig i det egna hemmet. Det skulle kunna hjälpa män som annars skulle levt i tysthet med sina problem.

– Det upplevs ibland som obehagligt att gå till doktorn med den här typen av besvär. Dessutom är det möjligt att många accepterar sina problem som naturligt åldrande, eller inte vet att de går att behandla, säger Helena Bladh, som är läkare och en av medlemmarna i teamet som tagit fram mätinstrumentet.

Tanken är att produkten dessutom ska kunna hjälpa till att avlasta vården.

– Om patienten gjort ett test hemma kan man spara ett av två läkarbesök, då symptomen redan är registrerade när patienten kommer till vårdcentralen. Då kan läkaren tidigare fatta beslut om behandling eller vidareremittering, säger Helena Bladh.

Framöver planerar utvecklarna kliniska studier för att ta reda på om mätinstrumentet uppfyller målet att hjälpa män att i större utsträckning komma till behandling. De har även börjar göra intervjuer med män och deras fruar för att få en bild av hur stor efterfrågan är.

Priset i tävlingen var 50 000 kronor och tillgång till affärscoachning och vägledning.

Projekt Prostaguard är finansierat av Barncancerfonden och Centrum för teknik i medicin och hälsa.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev