Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kollegorna sörjer Ing-Marie Wieselgren: ”Hon var unik”

Publicerad: 7 juli 2022, 12:12

”Hon hade en sådan enorm känsla för patienter och deras anhöriga, och pratade om betydelsen av anhöriga i vården”, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR, skulle ha arbetat kliniskt på Akademiska sjukhuset i sommar, där hon var verksam som överläkare i psykiatri. Nu sörjs hon i stället av sina kolleger.


Ämnen i artikeln:

Region UppsalaSKRVåldsdådet i AlmedalenIng-Marie WieselgrenToppnyheter

– Hon var verkligen unik, så oerhört kunnig och väldigt empatisk och närvarande, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala. 

Han berättar om ett samtal under en middag han åt med Ing-Marie Wieselgren för några veckor sedan. 

– Hon hade en sådan enorm känsla för patienter och deras anhöriga, och pratade om betydelsen av anhöriga i vården, säger han.

Enligt Mikael Köhler skulle Ing-Marie Wieselgren arbeta kliniskt inom psykosvården på Akademiska i sommar. 

– Hon gjorde det några veckor varje sommar. Det är imponerande att hon med hennes långa erfarenhet, och hennes centrala uppdrag ändå tog sig tiden att arbeta med patienterna. Det var så hon var, säger han. 

Tarja-Leena Kirvesniemi är biträdande verksamhetschef för psykosvård och rättspsykiatrisk vård på Akademiska sjukhuset. Hon avböjer intervju, och låter meddela att hon behöver fokusera på att hantera organisationen internt och ge stöd till medarbetarna. I en skriftlig kommentar beskriver hon förlusten av sin kollega. 

 ”Nyheten om att Ing-Marie Wieselgren avlidit efter ett brutalt illdåd, under Almedalsveckan har chockat oss alla inom svensk psykiatri – kollegor, patienter, anhöriga och vänner.

Ing-Marie var helt unik. Hennes engagemang, vänlighet, kunnande, inspiration och kraftfullhet har berört väldigt många människor i Sverige. Engagemanget för dem som inte behandlats så väl av livet, som kämpat med sjukdom och svåra livsvillkor, engagemanget för barn och deras hälsa har varit en del av Ing-Maries livsgärning. Den som varit inne på sociala medier kan snabbt se att Ing-Marie var en person som berörde, inspirerade och hjälpte människor. Det går inte att överskatta den betydelse Ing-Marie haft för psykiatrin och personer som har psykisk ohälsa av något slag, inte heller för oss som arbetar inom psykiatrin.”

Akademiska sjukhuset kommer att anordna en minnesstund för Ing-Marie Wieselgren i anslutning till hennes begravning. 

Sveriges Kommuner och Regioner, där Ing-Marie Wieselgren var psykiatrisamordnare, har öppnat en sida för kondoleanser på sin sajt. 

 

Läs Tarja-Leena Kirvesniemis text i sin helhet

”Nyheten om att Ing-Marie Wieselgren avlidit efter ett brutalt illdåd, under Almedalsveckan har chockat oss alla inom svensk psykiatri – kollegor, patienter, anhöriga och vänner.

Ing-Marie var helt unik. Hennes engagemang, vänlighet, kunnande, inspiration och kraftfullhet har berört väldigt många människor i Sverige. Engagemanget för dem som inte behandlats så väl av livet, som kämpat med sjukdom och svåra livsvillkor, engagemanget för barn och deras hälsa har varit en del av Ing-Maries livsgärning. Den som varit inne på sociala medier kan snabbt se att Ing-Marie var en person som berörde, inspirerade och hjälpte människor. Det går inte att överskatta den betydelse Ing-Marie haft för psykiatrin och personer som har psykisk ohälsa av något slag, inte heller för oss som arbetar inom psykiatrin.

Redan i mitten av 1990-talet disputerade Ing-Marie som ung läkare, hennes avhandling handlade om prognostiska faktorer vid schizofreni. Hela hennes yrkesverksamma liv handlade om att både förstå de biologiska faktorerna bakom sjukdomen, och att sätta de drabbades livsvillkor i ljuset. Att både forska och sedermera arbeta som klinikchef, samordare för psykisk hälsa på SKR, Sveriges kommuner och regioner, var Ing-Maries signum. Hon ledde den nystartade kliniken Psykosvård och psykiatrisk rehabilitering, under flera år innan hon fick uppdraget att tillsammans med andra leda den stora psykiatriutredning som resulterade i en SoU – Ambition och ansvar. Nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder.

Hennes senaste stora projekt, Kraftsamling för psykisk hälsa, engagerade hela civilsamhället och skapade en konstruktiv debatt om att psykisk hälsa berör oss alla, på ena eller andra sättet. Detta till synes outtröttliga engagemang, alltid med nya förbättringsförslag utmärkte henne. Hon fick varje människa hon träffade att känna sig viktig och lyfte ofta fram andras kvaliteter.

Varje sommar återvände Ing-Marie till Akademiska sjukhuset för att under några veckor arbeta som överläkare inom psykosvården. Att ha kvar en kliniskt verksam bit av sitt yrke var viktigt för henne. Alldeles nyligen firades 25-årsjubileum av psykosvårdens ungdomsteam, en satsning på att tidigt upptäcka, behandla och stödja ungdomar som drabbats av psykossjukdom, en verksamhet som Ing-Marie varit med om att starta.

Mitt i allt engagemang, denna outsinliga energi och beslutsamheten att göra tillvaron bättre för människor som behöver en stark företrädare, fanns en genuint vänlig och omtänksam person. Nära till skratt, intresserad av livet och dess både ljusa och mörka sidor. Ing-Marie berörde så många, så mycket. Många av oss känner en stor sorg, en vrede och ett stort tomrum. Hon hade velat att vi skulle fortsätt kämpa för dem som behöver det. Våra tankar går till hennes nära och kära.”

 

 

Läs också: Lisa Blohm: ”Ofattbart att hon är borta – låt inte samtalen tystna” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev