måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kolmonoxid möjlig behandling vid svår lungsjukdom

Publicerad: 19 september 2006, 09:09

Pulmonell arteriell hypertension, förhöjt blodtryck i lungkretsloppet, kan framgångsrikt behandlas med den giftiga gasen kolmonoxid. Det visar en färsk amerikansk studie.


Sedan tidigare finns studier som visar att kolmonoxid i vissa sammanhang kan vara bra för att förebygga inflammation. Enligt dessa studier gäller detta när kolmonoxid ges i låga doser inför en organdonation eller ballongvidgning av förträngda kärl. Risken för att det nya organet stöts bort eller att kärlet förträngs igen minskar vid förebyggande tillförsel av kolmonoxid.

Det forskarna nu sett i sin studie är att kolmonoxid inte endast förebygger risker inför ett ingrepp, utan även direkt botar en manifest sjukdom, i det här fallet pulmonell arteriell hypertension, PAH.

Vid PAH har patienten för högt blodtryck i det lilla blodomloppet som går mellan hjärtat och lungorna. Som en följd får många patienter en ökning av muskelmassan i hjärtats vänstra kammare, vänsterkammarhypertrofi, som i sin tur kan ge upphov till hjärtsvikt.

Forskarna har i denna studie gett möss med PAH en timslång, daglig dos av kolmonoxid, som motsvarade ungefär vad en rökare får i sig vid rökning. Och det visade sig att kolmonoxidbehandling fick symtomen att gå tillbaka hos de sjuka mössen. Blodtrycket i lungkretsloppet sjönk och deras hjärtan blev lättare, vilket antyder en minskning av den sjukliga ökningen av muskelmassan.

Forskarnas förklaring är att kolmonoxiden hindrar tillväxt av blodkärlens muskulatur eller till och med påskyndar en celldöd, som i det här fallet gynnar patienten, eftersom processen hindrar kärlens muskulära tillväxt. Enligt forskarnas resultat var det endast de sjukligt tillväxta muskelcellerna som slogs ut, medan de som normalt ska finnas i systemet lämnades orörda.

Studien är publicerad i Journal of Experimental Medicine.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev