onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kolmonoxid möjlig behandling vid svår lungsjukdom

Publicerad: 19 september 2006, 11:35

Pulmonell arteriell hypertension, förhöjt blodtryck i lungkretsloppet, kan framgångsrikt behandlas med den giftiga gasen kolmonoxid. Det visar en färsk amerikansk studie.


Sedan tidigare finns studier som visar att kolmonoxid i vissa sammanhang kan  vara bra för att förebygga inflammation. Enligt dessa studier gäller detta när  kolmonoxid ges i låga doser inför en organdonation eller ballongvidgning av  förträngda kärl. Risken för att det nya organet stöts bort eller att kärlet  förträngs igen minskar vid förebyggande tillförsel av kolmonoxid.

Det  forskarna nu sett i sin studie är att kolmonoxid inte endast förebygger risker  inför ett ingrepp, utan även direkt botar en manifest sjukdom, i det här fallet  pulmonell arteriell hypertension, PAH.

Vid PAH har patienten för högt  blodtryck i det lilla blodomloppet som går mellan hjärtat och lungorna. Som en  följd får många patienter en ökning av muskelmassan i hjärtats vänstra kammare,  vänsterkammarhypertrofi, som i sin tur kan ge upphov till  hjärtsvikt.

Forskarna har i denna studie gett möss med PAH en timslång,  daglig dos av kolmonoxid, som motsvarade ungefär vad en rökare får i sig vid  rökning. Och det visade sig att kolmonoxidbehandling fick symtomen att gå  tillbaka hos de sjuka mössen. Blodtrycket i lungkretsloppet sjönk och deras  hjärtan blev lättare, vilket antyder en minskning av den sjukliga ökningen av  muskelmassan.

Forskarnas förklaring är att kolmonoxiden hindrar tillväxt  av blodkärlens muskulatur eller till och med påskyndar en celldöd, som i det här  fallet gynnar patienten, eftersom processen hindrar kärlens muskulära tillväxt.  Enligt forskarnas resultat var det endast de sjukligt tillväxta muskelcellerna  som slogs ut, medan de som normalt ska finnas i systemet lämnades  orörda.

Studien är publicerad i Journal of Experimental Medicine.

 Journal of Experimental Medicine 2006; 203: 2109-2119

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev