fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kombinationsbehandling minskade dödlighet i KOL

Publicerad: 4 september 2006, 08:50

ERS: En kombination av betareceptorstimulerande och inflammationshämmande läkemedel kan minska dödligheten bland patienter med KOL med omkring 17 procent jämfört med placebo.


De resultaten presenterades i gåR, söndag, vid en pågående kongress för lungmedicin som arrangeras av European Respiratory Society, ERS, i München.

I den internationella studie som ligger bakom resultaten ingick fler än 6 100 patienter med KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. De behandlades med olika läkemedel under tre år och det huvudsakliga mått som utvärderades var patienternas dödlighet. Studien finansieras av läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline och kallas TORCH (Towards a revolution in COPD-health)

Patienterna delades in i fyra grupper. En grupp behandlades med en kombination av den betareceptorstimulerande substansen salmeterol och den inflammationshämmande steroiden flutikason. Två grupper behandlades med salmeterol respektive flutikason. Den fjärde gruppen behandlades med placebo. Varken patienterna eller de som administrerade medicinerna visste vilken grupp patienterna tillhörde.

Studien visar att patienterna i kombinationsgruppen löpte 17,5 procent mindre risk att dö under tiden för studien än patienterna i placebogruppen. Detta gällde oavsett dödsorsak och trots att antalet lunginflammationer som rapporterades in av läkare var högre i kombinationsgruppen.

Kombinationsbehandlingen minskade också antalet medelsvåra och svåra försämringar av patienternas symtom, så kallade exacerbationer, med 25 procent jämfört med placebogruppen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev