Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommentatorer tror inte att sjuksköterskorna blir nöjda

Publicerad: 28 maj 2008, 10:50

Vårdförbundet kommer inte att få lönehöjningar som gör medlemmarna nöjda. Det är de flesta kommentatorer överens om.


I dag klockan 11.00 samlas Vårdförbundets avtalskongress för att ta ställning till det nya medlarbudet. Samtidigt samråder Sverige Kommuner och Landsting, SKL, med sina lokala företrädare och senast klockan 18.00  i kväll ska parterna ha gett medlarna besked om huruvida man säger ja till budet.

Men få kommentatorer tror på en lösning som gör Vårdförbundets medlemmar nöjda.

 Ja till medlarbudet och risk för svekdebatt bland medlemmarna. Eller nej till budet, upptrappad konflikt och risk för att allmänhetens sympatier svänger.  Så sammanfattar Svenska Dagbladets Cecilia Axelsson Vårdförbundets dilemma.

SKL har varit tydligt med att löneökningar på 1 700 kronor i år, som Vårdförbundet krävt, är uteslutet, konstaterar hon och spår att höjda ingångslöner och sanktionsmöjligheter mot lokala arbetsgivare kan vara sådant som skulle kunna göra att parterna trots allt kommer överens.

Vårdförbundets medlemmar kommer knappast att jubla över lönenivåerna i medlarnas bud. I stället är det starkare skrivningar om den lokala lönebildningen som kan ge en lösning, anser också Dagens Nyheters Bosse Andersson.

 Då blir det en fråga om förtroende för förbundets ledning och framför allt för arbetsgivarna i kommuner och landsting. Och det förtroendet för arbetsgivarna är minst sagt kantstött , skriver han.

Också Dagens Medicins chefredaktör Per Gunnar Holmgren ser problem.

 Svårigheten för Vårdförbundets ledning blir dock att alla realistiska medlarbud kommer att uppfattas som alldeles för låga av de flesta av medlemmarna i Vårdförbundet , skriver han i veckans nummer av tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev