Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommission förordar liberalisering

Publicerad: 5 juni 2013, 09:37

Foto: Photos.com

Danska apotek ska kunna ägas och drivas av andra än apotekare, enligt förslag från en kommission.


Den danska modellen hämmar tillgången på nya aktörer på marknaden, förhindrar priskonkurrens och minskar apotekens incitament att utvecklas och till att konkurrera med service. Det slår Produktivitetskommissionen fast i en rapport om den danska apoteksmarknaden, enligt Dagens Pharma.

Enligt rapporten har Danmark färre apotek per invånare än många andra EU-länder.

De danska apoteksägarna hämmas dels av att det inte är möjligt att konkurrera med priser, som är reglerade, men också av att inte ha möjlighet till stordriftfördelar som en apotekskedja har liksom av lagar som förhindrar nya lösningar som butik-i-butiken, enligt rapporten.

Konkurrensrådet rekommenderar också att apoteksmarknaden liberaliseras.

Men regeringen, med hälsoministern Astrid Krag (SF) i spetsen, inväntar svar från ett urval av apotek som ska komma med förslag på hur man kan främja en modernisering av apotekssektorn. Urvalsgruppen ska lämna in sina slutsatser före nyår, skriver Dagens Pharma.

Den danska branschorganisationen Danmarks apotekerforening anser att den så kallade Produktivitetskommissionen inte tillräckligt tagit hälsopolitisk hänsyn och pekar bland annat på den svenska omregleringen. ”Ny forskning på området visar nämligen att både den svenska apotekspersonalen och svenska patienter upplever att patientsäkerheten har minskat vid liberaliseringen”, skriver ordföranden Niels Kristensen i en kommentar på föreningens hemsida.

Relaterat material

Dansk apoteksmodell på väg bort

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev