Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommunal är redo att organisera sjuksköterskor

Publicerad: 24 oktober 2007, 13:39

Kommunal gör sig redo att organisera sjuksköterskor som vill lämna Vårdförbundet. Men det är bara på vissa arbetsplatser som sjuksköterskorna får del av Kommunals löneökningar.


Enligt tidningen Kommunalarbetaren är i dag runt 400 sjuksköterskor medlemmar i Kommunal. Kommunals avtal och sjuksköterskornas missnöje med Vårdförbundet gör att många av Kommunals avdelningar nu märker att fler sjuksköterskor vill bli medlemmar. Och det går bra, förklarar Kommunals ombudsman Christer Thilén för Kommunalarbetaren.

– Vi har inga gränsdragningsöverenskommelser med några tjänstemannaförbund.

Även om ingenting hindrar att sjuksköterskor blir medlemmar i Kommunal så saknar Kommunal rätt att teckna kollektivavtal för sjuksköterskornas räkning. Sjuksköterskor som byter fackförbund fortsätter därför att omfattas av det avtal Vårdförbundet har på arbetsplatsen, skriver Vårdförbundet i en kommentar på sin hemsida.

En rundringning som Kommunalarbetaren har gjort till tio stora sjukhus visar att sjuksköterskor som i dag är medlemmar i Kommunal bara får del av Kommunals löneökningar på hälften av arbetsplatserna. På bland annat Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får sjuksköterskorna löneökningar i enlighet med Vårdförbundets avtal trots att de bytt fackförbund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev