Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommunal chef kritiserar universitetssjukhus öppet

Publicerad: 10 juli 2009, 12:18

Kommunal chef kritiserar universitetssjukhus öppet

Foto: Rolf Jonsson.

En hög kommunal chef i Malmö riktar svidande kritik mot stadens universitetssjukhus. ”Umas är rent åt helvete”, säger han i en intervju.


Malmö stads gatudirektör Rolf Jonsson har grå starr och ser så dåligt att han hindras i sitt arbete. Han har besökt en privat läkarmottagning och fått uppgift om att en operation sannolikt inte kan bli aktuell förrän om ett eller ett par år. Efter det ville han komma till ögonkliniken vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, Umas, för att genomgå en ytterligare undersökning.

Enligt Rolf Jonsson själv blev beskedet från kliniken att han inte skulle få någon undersökning utan en remiss. Svaret gjorde honom så upprörd att han väljer att rikta öppen kritik mot sjukhuset i lokaltidningen Sydsvenskan.

– Så här får de inte behandla Malmöborna. Jag har betalat en jävla massa pengar i skatt, och då är det väl självklart att jag ska få vård när jag är sjuk. Malmös allmänna sjukhus måste väl ta emot en sjuk gammal man, säger han i intervjun.

Att gå ut som offentlig person och kritisera en annan offentlig verksamhet ser han inte som något problem. Snarare tvärtom.

– Jag kan i den position som jag har bli förbannad, och då ger det genklang. Men en vanlig människa, de är ju helt utlämnade. Skulle jag ha skött min förvaltning på det här sättet när människor ringer till oss och har bekymmer så skulle jag skämmas ögonen ur mig.

Marie Wallin, tillförordnad verksamhetschef för ögonkliniken, uppger att Rolf Jonsson borde ha fått genomgå en vanlig synundersökning om han ville det.

– Kanske har han propsat på en läkarundersökning. Eller så har det blivit något missförstånd, säger hon till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev