Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommunals avtal klart

Publicerad: 30 april 2012, 07:25

Fem i tolv fick de 50 000 undersköterskorna i landstingen ett nytt avtal. Mest kontroversiellt är ungdomslönerna.


Avtalet för de totalt 350 000 medlemmarna inom Kommunal löpte ut i dag, på Valborgsmässoaftonen. Med en dags marginal blev Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överens om löner och andra villkor under det kommande året.

För det blev bara ett ettårigt avtal, vilket Ingela Gardner Sundström (M), ordförande i förhandlingsdelegationen beklagar. Arbetsgivarna föredrar ju alltid långa avtal.

Löneökningen blir 3 procent, vilket innebär 650 kronor i månaden. Även lägstalönerna höjs med samma krontal, vilket motsvarar 4 procent i det löneläget.

Kommunals ordförande Annelie Nordström ser höjningen av lägstlönerna som en investering för framtiden.

– Vi har också begränsat arbetsgivarens möjligheter att stapla visstidsanställningar på varandra och är överens om att visstidsanställningar på sikt ska minska, säger hon i ett pressmeddelande.

SKL har å andra sidan fått igenom att individgarantierna slopas.

– Det är bra att vi nu inte har något avtal inom vår sektor med individgarantier. Detta förenklar den lokala lönebildningen, säger Ingela Gardner Sundström.

Det nya avtalet öppnar också för introduktionsanställningar, eller ungdomslöner som utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar dem. Ungdomar ska under 25 procent av arbetstiden få utbildning och annan introduktion och under 75 procent arbeta till vanlig lön.

Jan Björklund gratulerade Kommunal till ett ”modigt” beslut . Han tolkar det till ett genombrott för ungdomslöner och som ett redskap för att minska ungdomsarbetslösheten.

Annelie Nordström tycker att han gör en helt felaktig tolkning.

– Vi har gjort något mycket bättr både för de unga, patienter och brukare och för kollegorna. Vi har skapat förutsättningar för unga människor att utveckla sin kompetens och snabbare få fast jobb, skriver hon på sin blogg.

I dag löper avtalen ut även för Vision, Akademikerförbundet SSR och Ledarna.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev