söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommunalstrejk kan slå mot sjukhusen

Publicerad: 17 april 2013, 13:58

Foto: Fredrik Sandin Carlson. Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal.

Kommunals strejkvarsel kan påverka sjukhusen på flera olika sätt.


Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, förklarar att det strejkvarsel som fackförbundet gick ut med i måndags inte omfattar samtliga landsting. Men om strejken, som berör totalt 8 971 anställda i landet och drygt 1 600 personer i landstingen, blir verklighet den 29 april kommer det att bli märkbart på sjukhusen på olika sätt.

– Landstingen kommer inte att kunna ta in vikarier eller nyanställa några personer som tillhör våra grupper. Det kan påverka bemanningen. Där är undersköterskor den stora gruppen, inleder Lenita Granlund.

Undersköterskor kommer inte att tas ut i strejk. Däremot finns andra yrkesgrupper som omfattas av strejkvarslet, däribland anställda på sterilcentraler. Om de strejkar kan det påverka möjligheterna att operera på sjukhusen eftersom verktyg inte kommer att steriliseras av dessa.

– Sedan är det andra funktioner som finns runt omkring sjukhusen som påverkas, så som vaktmästeri, transporter, post- och sophantering, berättar Lenita Granlund.

Kommunals medlemmar jobbar också i sjukhusköken. Går de ut i strejk kommer de inte att laga maten. Då kommer landstingen att behöva skaffa mat till patienter och personal på andra sätt.

Bakgrunden till strejkvarslet är den pågående avtalsrörelsen med arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Kommunal har ställt krav både vad gäller lön och vissa anställningsvillkor. Fackförbundet vill att medlemmarna får 1 740 kronor mer i månaden under en treårsperiod, medan SKL har varit villiga att gå med på en löneökning på 6,8 procent. Enligt Lenita Granlund skulle det röra sig om en skillnad på drygt 200 kronor i månaden. Men den är viktig för Kommunal, som inte vill att de mansdominerande yrkesgruppernas löner ska dra ifrån de kvinnodominerade yrkesgruppernas löner mer i krontal.

– Det handlar om rättvisa. Industrin tjänar 25 000 kronor i månaden och våra medlemmar har en medellön på 22 000 kronor i månaden, säger Lenita Granlund.

Men Kommunal har också andra krav, som omfattar en större andel av medlemmarna. Fackförbundet vill ha ett föräldrapenningstillägg och att medlemmarna ska få arbetskläder. Kommunal vill också begränsa antalet obetalda håltimmar och delade turer.

– Det som är problemet för vår del är att de delade turerna ökar, som en sparåtgärd från arbetsgivarnas sida. Det måste man sätta stopp för. Det är inte mänskligt att ha så många delade turer i schemat, säger Lenita Granlund.

Vad tror du om förutsättningarna att få gehör för kraven?

– Konflikten bryter ut den 29 april om vi inte kommer överens. Vi har ett stort stöd och ett enigt LO med oss. Vi kommer inte att ge oss förrän vi får igenom våra krav. Nu kommer Medlingsinstitutet in. Redan i dag börjar vi medlingsförhandla.

Medlarna kommer nu att träffa representanter från SKL för sig och Kommunal för sig. När medlarna kommer fram till ett förslag till överenskommelse ska det presenteras för parterna.

– Sedan får vi se vad som händer.

Har du någon aning om hur lång tid det kan ta innan ni är överens med SKL?

– Den tid vi har på oss nu är egentligen fram till den 29 april. Vi har lite tid på oss att få till det här, men då måste vi ha en lösning, säger Lenita Granlund.

Relaterat material

De ska lösa tvisten

Kommunal varslar om strejk

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev