Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kommuner har dålig koll på tillsyn av receptfria läkemedel

Publicerad: 18 december 2009, 16:19

Läkemedelsverket beskriver intresset för att sälja receptfria läkemedel utanför apotek som stort. Samtidigt kommer rapporter om förvirring i butiker och hos kommunerna som ska sköta tillsynen.


Kommunerna har ansvar för att kontrollera att butiker följer de nya reglerna för försäljning av vissa receptfria läkemedel utanför apotek.

Men i Stockholm, Göteborg och Malmö har ännu inga kontroller av försäljningen gjorts, skriver TT.

Sveriges tre största kommuner verkar inte ens känna till sitt tillsynsansvar. Enligt TT hänvisar ansvariga i Stockholm till Socialstyrelsen och i Göteborg till Läkemedelsverket, men där anser man att kommunen själv också ska göra en del kontroller. I Malmö konstateras att det inte finns någon information.

Enligt tidningen Metro i Göteborg råder det också ”kaos” i många butiker. På Ica Kvantum i Lerum förvaras exempelvis läkemedel i barnhöjd.

– Det är en servicefråga. Men vi har minst lika bra säkerhet som apoteket, säger butiksägaren Owe Krok till tidningen.

Samtidigt meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande att intresset för att sälja receptfritt utanför apotek är stort. Drygt 3 000 försäljningsställen har hittills anmält intresse.

Lennart Forslund är läkare och chef för medicinsk information på Läkemedelsverket.

Har ni fått många indikationer på att reglerna om receptfritt överträds i handeln?

– Nej, det har vi inte, säger Lennart Forslund.

Enligt Ursula Forner, kommunikationschef på Läkemedelsverket, har Läkemedelsverket haft flera informationsmöten riktade till ansvariga tjänstemän på kommunerna.

Har ni informerat kommunerna tillräckligt om deras tillsynsansvar?

– Jag vet inte exakt hur mycket vi gjort, men man kan fundera om informationen har penetrerat ned tillräckligt i kommunhierarkierna, säger Lennart Forslund.

– Om det här visar sig vara ett problem får vi överväga vad vi ska göra. Tjänstemännen har ju ingen erfarenhet av denna typ av tillsyn, så jag kan förstå att man på vissa håll är valhänta. Å andra sidan borde det inte vara en jättesvår uppgift.

Läkemedelsverket ska ta fram en vägledning som stöd för kommunernas kontrollarbete. Den väntas blir klar i början av nästa år.

Enligt Lennart Forslund har Läkemedelsverket upptäckt några övertramp i marknadsföringen av receptfria läkemedel. Ett av fallen gällde OKQ8, som Dagens Apotek rapporterat om tidigare.

Företaget hade under en period information på sin hemsida som beskrev läkemedlens effekter på ett ovederhäftigt sätt. OKQ8 ändrade informationen efter ett påpekande från Läkemedelsverket.

– Även här får man ha förståelse för en viss ovana från handelns sida. Men för den här typen av information gäller förstås ytterst läkemedelslagen. Vi har diskuterat att eventuellt anordna ett möte riktat till detaljhandeln för att förklara vad som gäller för marknadsföring av läkemedel, säger Lennart Forslund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev