Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommuner har också brist på sjuksköterskor

Publicerad: 21 juli 2014, 10:03

Inte bara landstingen har sjuksköterskebrist i sommar. I Blekinge har alla kommuner haft problem med rekrytering under sommaren.


Kommunernas låga bemanning leder till och oro bland de anställda, uppger Sveriges Radio P4 Blekinge.

– Det är mycket oro för hur det kommer bli hos nästan alla. Det är stressigt emellanåt men det är mest att man känner att man inte räcker till, säger Katharina Losell, sjuksköterska inom äldreförvaltningen i Ronneby kommun, till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Oron beror till stor del på att verksamheterna inom kommunerna är sårbara om någon av de anställda blir sjukskriven. När det händer måste någon i den ordinarie personalen arbeta extrapass.

– Det finns ju inga reserver, om någon blir sjuk så är det någon annan ordinarie som måste ändra sitt schema och gå in på ledig tid. Någon marginal finns inte. Jag vill inte kalla det för minimibemanning utan detta är en sommarbemanning. En minimibemanning är nog snäppet lägre, säger Stefan Filipsson, omsorgschef i Sölvesborgs kommun, till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Två av länets kommuner vänder sig till bemanningsföretag för att fylla luckorna där personal fattas, men det tar tid att introducera personalen från bemanningsföretagen till verksamheterna, vilket inte gör det till en perfekt lösning.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev