Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommuner och landsting har fått bättre ekonomi

Publicerad: 24 november 2005, 12:49

Det ekonomiska läget i kommuner och landsting förväntas bli bra under de närmaste åren, enligt en rapport. "Trenden har vänt", säger Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet.


Efter 12 år med underskott beräknas landstingen gå med ett överskott på ca 4 miljarder kr 2005. 17 av 20 landsting räknar med ett överskott i år. Förklaringen är de senaste årens skattehöjningar, ökade statsbidrag och att kostnaderna ökat mindre än tidigare. Efter den långa perioden av underskott behövs rejäla överskott för att ta igen det förlorade kapitalet.

Detta redovisas i "Ekonomirapporten" från Sveriges Kommuner och Landsting.

Även kommunerna har fått bättre ekonomi. För år 2005 beräknas resultatet för kommunerna och landstingen sammantaget bli ett överskott på cirka 10 miljarder kronor.

- Trenden har vänt, säger Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet. Allt fler landsting har nu börjat få rätsida på ekonomin. Skattehöjningar och ökade bidrag från staten har spelat en viktig roll, men framförallt är det landstingens eget arbete som börjat ge resultat i form av en återhållsam kostnadsutveckling.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev