fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Kommunerna har en skyldighet att bli vassare”

Publicerad: 6 mars 2013, 14:20

Kommunerna måste skärpa sin tillsyn av butiker. Det är socialminister Göran Hägglunds (KD) svar på riksdagsledamotens interpellation med anledning av Dagens Apoteks granskning.


Riksdagsledamoten Meeri Wasberg (S) är orolig över konsumtionen av värktabletter. Inte blev hon mindre orolig efter att ha läst granskningen i Dagens Apotek av hur butiker säljer receptfria läkemedel illegalt, det vill säga utan att ha gjort en anmälan till Läkemedelsverket. En rundvandring i centrala Stockholm visade att 9 av 18 butiker sålde läkemedel utan anmälan och därmed utanför myndigheternas kontroll.

I en interpellation har riksdagsledamoten frågat socialministern vilka initiativ han tänker ta för att se till att regelverket kring försäljning av receptfria läkemedel i handeln följs.

– Hon kommer tyvärr att få ett tråkigt svar, som pekar på att det är kommunernas ansvar att se till att inspektionen fungerar. Butikerna ska ha tillstånd. Varje övertramp är bekymmersamt. Särskilt som det kanske också är så att en del läkemedel kommer på skumma vägar. En del kan vara stöldgods, annat kan ha kommit på fel importvägar. Det vill vi ju inte. Kommunerna har en skyldighet att bli vassare på området, säger Göran Hägglund till Dagens Apotek.

På fredag kommer riksdagsledamoten att få sitt svar muntligt i kammaren.

Relaterat material

Varannan butik bröt mot lagen

Tobakshandlare pekar ut Swedish Match som leverantör

Dagens Apoteks granskning ger eko i riksdagen

Kontroll faller mellan stolarna

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev