Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kompberg värt närmare två miljarder kronor

Publicerad: 28 maj 2019, 11:27

Läkarnas innestående komptimmar för jour och beredskap motsvarar en skuld på 1,8 miljarder kronor i regionerna, visar en kartläggning som Läkartidningen gjort.


Samtliga regioner har någon form av regler och avtal för att motverka att antalet komptimmar läggs på hög. Det visar en enkätundersökning om läkares innestående komptid för jour och beredskap, som Läkartidningen genomfört under våren.

Trots detta var läkarnas innestående tid för jour och beredskap nästan 3 miljoner timmar vid årsskiftet. Räknat i pengar blir det över 1,8 miljarder kronor.

Den vanligaste lösningen i regionerna är att jourkomp som överstiger 200 timmar betalas ut i pengar en gång om året. En sådan lösning ledde dock till konflikt i Västerbotten, där läkarna i Lycksele och Skellefteå tidigare fått spara obegränsat med komptimmar.

– Vi satte oss emot det därför att vi tycker att regionen har ett ansvar för att folk faktiskt har möjlighet att ta ut sin jourkomp. Innan dess tycker vi inte att det är rimligt att begränsa möjligheten att spara den. Ge folk möjlighet att ta ut sin jourkomp så kommer det här reglera sig självt, säger Cecilia Nordenson, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, till tidningen.

I slutändan satte regionen taket vid 200 timmar för läkare i Umeå, och 700 timmar för läkare som jobbar i Lycksele och Skellefteå.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev