Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Komplikationer efter överviktsoperation minskade

Publicerad: 22 juli 2013, 12:11

Foto: Photos.com

Tidiga komplikationer i samband med överviktsoperation har blivit ovanligare, visar det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi.


– Vi är väldigt glada över de här resultaten. De står sig väldigt fint internationellt, säger Ingmar Näslund, registerhållare och överläkare vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

I årsrapporten från det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi, SOReg, finns det bland annat information om hur stor andel av de opererade patienterna som har haft någon respektive en svår tidig komplikation efter en obesitasoperation. Det handlar då om komplikationer som uppstår inom 30 dagar efter operationstillfället.

Statistiken visar att andelen har sjunkit relativt stadigt sedan registrets start i maj 2007, från drygt 15 procent andra halvåret 2007 till cirka 7 procent andra halvåret 2012. Risken att dö under de 30 första dagarna efter en överviktsoperation är 0,05 procent.

– Jag tror att det är ett mått på att vi i Sverige håller en hög nivå. Intensivvården är väldigt bra. Sedan tror jag också att vi har en väldigt jämn vårdstandard i landet, säger Ingmar Näslund.

Av samtliga patienter som genomgick en obesitasoperation förra året fick sju procent någon form av tidig komplikation.

Det finns skillnader mellan män och kvinnor sett till vilken typ av komplikationer de får. Män tycks få mer läckage, det vill säga att tarm- eller magsäcksinnehåll har kommit ut. Kvinnor tycks få mer blödningar och tarmobstruktion.

Till svåra komplikationer hör komplikationer som kräver omoperationer, komplikation med organsvikt som kräver intensivvård och komplikationer som leder till död.

Det nationella kvalitetsregistret för obesitasregister uppmärksammar att det finns stora skillnader i långtidsuppföljning av patienter mellan olika kliniker och landsting. Siffran för uppföljning efter 1–2 år generellt sett ligger på knappt 60 procent.

Ingmar Näslund tror att det går att minska frekvensen av komplikationer i samband med obesitasoperationer ytterligare. Kvalitetsregistret bidrar till att lättare hålla bättre koll, anser han.

– Vi har också nätverk där vi kan diskutera komplikationer som uppstår och göra förbättringar utifrån det. Jag tror att det går att minska frekvensen komplikationer genom att göra små förbättringar lite här och lite där. Eftersom vi publicerar resultaten på kliniknivå stimulerar det varje klinik att fundera på vilka förbättringar de kan göra. Transparensen bidrar säkert till en positiv utveckling, säger Ingmar Näslund.

Förra året utfördes cirka 7 900 obesitasoperationer, enligt Soreg, som står för Scandinavian Obesity Surgery Registry.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev