Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Komprimerade bilder tolkades lättare än originalen

Publicerad: 20 december 2005, 09:43

Läkare tolkar digitala mammografibilder minst lika bra när de är komprimerade som när all originaldata finns kvar, enligt en ny studie. Forskare i USA anser att det förbättrar möjligheten för bra mammografi även på avlägsna platser.


Det är forskare vid University of South Florida i Tampa som ligger bakom den nya studien, som publiceras i dagens utgåva av tidskriften Radiology. De lät tre radiologer bedöma mammografibilder varav en del hade förändrats utifrån en särskilt framtagen algoritm. Målet var att komprimera bilderna på ett sådant sätt att de dels krävde mycket mindre minne, dels bibehöll alla de förändringar som är viktiga för att läkarna ska kunna hitta misstänkta tumörer.

Läkarna, radiologer med mellan två och tio års erfarenhet av att tolka mammografibilder, fick titta på sammanlagt 500 normala och onormala mammografibilder från 278 patienter med biopsiverifierad bröstcancer. De fick se på både originalbilder och bilder komprimerade enligt den speciella modellen. Det visade sig att radiologerna var något bättre på att lokalisera tumörer i de komprimerade bilderna än i originalbilderna.

Forskarna framhåller att det inte går att dra slutsatsen att komprimerade bilder generellt sett ger en bättre diagnos. Däremot anser de att studieresultaten öppnar möjlighet för bättre mammografi på avlägsna platser. Om det går att tolka även komprimerade bilder på ett bra sätt, skulle de kunna skickas från avlägsna platser via exempelvis telefonnätet till duktiga radiologer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev