söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kompromissförslag om vinster

Publicerad: 5 april 2013, 13:25

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån. Carin Jämtin i talarstolen under Socialdemokraternas kongress.

Möjligheten att ta ut vinster i välfärden ska "avsevärt begränsas". Det är partiledningens kompromissförslag inför kvällens beslut på S-kongressen.


På en presskonferens under fredagseftermiddagen presenterade partisekreterare Carin Jämtin ett kompromissförslag om vinster i välfärden.

– Vi har kommit fram till en kompromiss som vi tror ska fungera bra. Det känns som att det finns en bred uppslutning kring det här förslaget, sade Carin Jämtin på pressträffen för de journalister som bevakar kongressen i Göteborg.

Men enligt henne innebär kompromissen inga större förändringar mot partistyrelsens förslag. Det handlar om nya formuleringar där det nu finns en skarpare formulering om begränsning av privata vinstuttag. Denna formulering lyder:

"För att motverka att vinstintresset sätts före kvaliteten och för att upprätthålla välfärdssektorns framtida legitimitet krävs att möjligheterna för riskkapitalister och andra aktörer att plocka ut privata vinster, och göra andra former av värdeöverföringar från välfärdssektorn, avsevärt begränsas".

Men fortfarande handlar det om att vinstuttagen ska begränsas genom hårdare krav på kvalitet och bemanning i vård, skola och omsorg.  När det gäller skolan föreslås kommunerna få ett "avgörande inflytande" vid etableringar av friskolor. Men vare sig när det gäller vård, skola eller omsorg nämns några tak för vinstuttag.

Frågan är om detta kommer att blidka de kritiker som kräver ett förbud för vinstuttag. Det visar sig när kongressen avgöra frågan under fredagskvällen. Följ Dagens Medicins twitter från debatten som beräknas börja klockan 19.

Relaterat material

S vill ha kommission för jämlik hälsa

Vårdfrågorna i fokus i kväll

S-ombud redo för strid om vinsterna i välfärden

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev