Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kongresstart för sjuksköterskor i dag

Publicerad: 5 maj 2014, 08:37

I dag startar Vårdförbundets kongress 2014 i Stockholm. Många av motionerna handlar om arbetstid, arbetsmiljö och säkerhet i vården.


Under fyra dagar kommer de 190 kongressombuden att stöta och blöta de frågor som ska ligga till grund för förbundets politik de närmaste tre åren.

Bland motionerna har frågan om arbetsmiljö en framskjuten plats. Många medlemmar signalerar att arbetsmiljön i vården är slitsam och orkar inte arbeta heltid, skriver förbundsstyrelsen i ett samlat yttrande över dessa frågor.

Blandat dag- och nattjobb har lyfts upp som en prioriterad fråga. Tid för vila och återhämtning ska ingå i nattarbetstiden, vid varje nattpass oavsett anställningsform, slår förbundsstyrelsen fast. Ju mer nattarbete, desto mer vila. Vårdförbundet har börjat jobba med en arbetstidsstrategi för nattarbete som ska ge tydlig vägledning framöver, enligt samma yttrande.

En annan prioriterad fråga är att OB-ersättning ska vara ett procentpåslag på lönen som ska kunna tas ut som tid eller pengar och därmed kunna fungera som en arbetstidsförkortning för dem som önskar.

Under morgondagen håller Eva Nordmark, TCO:s ordförande, tal och professor Linda H Aiken från University of Pennsylvania, ett föredrag. På onsdagen håller jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) tal.

Sista dagen väljs ny förbundsstyrelse. Johan Larsson och Ann Johansson föreslås av valberedningen på posterna som andre vice ordförande, som vi berättat tidigare. De utmanas dock av Pia Arndorff och Jane Stegring.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev