Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurrens i primärvården granskas

Publicerad: 3 september 2013, 09:27

Konkurrensverket har nu fått regeringens uppdrag att granska villkoren för konkurrensen i primärvården efter införandet av lagen om valfrihetssystem, Lov.


I många olika sammanhang framför privata vårdföretag att landstingen inte ger dem förutsättningar att konkurrera på lika villkor med landstingens egna verksamheter.  Inte minst gäller kritiken att vissa landsting låter de egna vårdcentralerna gå med ekonomiska underskott år från år och på så sätt undergräver privata enheter.

Konkurrensverket ska därför granska villkoren för att etablera sig inom och verka i primärvården och den specialiserade öppenvården. I uppdraget ingår även att studera nyetableringen av vårdcentraler jämfört med Konkurrensverkets tidigare rapport, från februari 2012. En redovisning av hur landstingen använder Lov inom öppenvården har socialminister Göran Hägglund (KD) också beställt.

På Konkurrensverket pågår redan en granskning av hur Norrbottens läns landsting behandlat vårdkoncernen Sensia. Sensia anmälde i våras landstinget för bristande konkurrensneutralitet.

Sedan dess har Sensias primärvård i Norrbotten, Västernorrland och Kalmar gått i konkurs. Men det påverkar inte ärendet, enligt uppgift från Konkurrensverket.

Senast den 1 december 2013 kräver socialdepartement en muntlig lägesrapport. Slutredovisningen ska ske senast 28 februari 2014.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev