Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurrensverket: Gå till domstol i stället

Publicerad: 12 juni 2013, 13:56

Konkurrensverket går inte vidare med Svensk Egenvårds anmälan om kartellbildning på apoteksmarknaden.


Det var i april i år som branschföreningen Svensk Egenvård gjorde en anmälan till Konkurrensverket. Bakgrunden var att kedjorna Medstop, Doc Morris, Apoteksgruppen, Vårdapoteket och Kronans Droghandel har ingått avtal med distributören Oriola. Enligt Svensk Egenvård ska samarbetet ha blivit konkurrensbegränsande. Leverantörer ska ha upplevt krav på prisreduktioner som resulterat i att de har stått inför valet att sälja sina produkter till mycket liten eller ingen vinst alls, eller stängas ute från en stor del av marknaden.

Konkurrensverket finner inte skäl att i sak pröva Svensk Egenvårds anmälan. Men beslutet innebär inte att Konkurrensverket har tagit ställning till om förfarandet strider mot konkurrensreglerna. Beslutet kan inte överklagas. Däremot kan Svensk Egenvård vända sig till domstol för att få saken prövad.

Svensk Egenvårds vd, Mats Nilsson, anser att beslutet är så kortfattat att det inte ger föreningen någon vägledning alls till varför ärendet inte tas upp.

– Jag tycker att det är märkligt, eftersom förändringarna på apoteksmarknaden är så stora att de borde ha ett allmänintresse, säger Mats Nilsson.

Kommer ni att gå till Marknadsdomstolen?

– Det vet jag inte ännu, det blir en dialog med medlemsföretagen. När det beslutet fattas så kommer vi att torgföra det.

Relaterat material

Medstop: Vi bryter inga regler

kedjor anklagas för konkurrensbrott

Oriola redo att serva apoteken

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev