Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurrensverket oroat över Apotekets planer

Publicerad: 8 oktober 2007, 14:41

Om Apoteket AB bildar bolag med Medco kan det göra framtida konkurrenter till Apoteket beroende av det nya bolaget. Den bedömningen gör Konkurrensverket.


Nu ger sig också Konkurrensverket in i debatten om Apotekets planer på att starta ett gemensamt bolag med amerikanska Medco.

– Om Apoteket AB:s styrelse nu beslutar att bilda ett sådant bolag kan det innebära att bolaget i skydd av sitt lagstiftade monopol, och tillsammans med ett privat företag, bygger upp infrastruktur som framtida konkurrenter blir beroende av, säger Claes Norgren, generaldirektör för Konkurrensverket, enligt ett pressmeddelande.

Han betonar också att det är ytterst angeläget att staten inför den kommande konkurrensutsättningen skapar goda förutsättningar för en väl fungerande marknad.

Enligt TT vill inte Apoteket AB:s presschef Elisabet Linge Bergman kommentera Claes Norgrens farhågor. Detta då hans kommentarer, enligt henne, bygger på information som inte är aktuell.

- Vi har ett styrelsemöte i morgon. På eftermiddagen kommer vi att ge mer information kring det här. Det kommer då tillkomma en hel del, som kommer att förändra bilden, säger hon till TT.

Även socialminister Göran Hägglund uttalar sig nu i Apoteket-debatten.

- Under de senaste dagarna har det uppstått en diskussion om att Apoteket AB och det amerikanska företaget Medco skulle skapa ett gemensamt bolag för att bygga en så kallad receptfabrik, säger han.

- Vi har från departementets sida haft kontakt med Apotekets styrelseordförande och då förstått att styrelsen inte har för avsikt att fatta beslut i detta ärende på styrelsemötet i morgon.

Konkurrensverket är, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, redan inblandat i en skriftväxling med Apoteket. Myndigheten bad i juni Apoteket förklara hur bolaget tänker möta olika utmaningar som väntar när monopolet försvinner. Det svar som Apoteket lämnade var inte tillräckligt utförligt ansåg Konkurrensverket, som därför, den 25 september, omformulerade frågorna i hopp om utförligare svar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev