Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Konkurrensverket vill förbjuda läkare att äga apotek

Publicerad: 14 Februari 2007, 14:25

En avveckling av Apoteket AB:s monopol på läkemedelsförsäljning skulle vara till stort gagn för konsumenterna. Men läkare bör inte få äga eller driva apotek om monopolet försvinner. Det skriver Konkurrensverket i en rapport som publiceras i dag.


Det finns i princip inga gränser för hur positivt det vore med en avveckling av apoteksmonopolet. I alla fall om man ska tro Konkurrensverkets rapport, där fördelarna med en avveckling staplas på varandra.

Effektivare resursanvändning, samhällsekonomiska vinster och bättre service till konsumenterna är några av de positiva effekter som nämns.

– Det blir lättare för konsumenterna att få tillgång till ett apotek om fler aktörer är verksamma på marknaden, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Dock krävs, enligt Konkurrensverket, en väl genomförd avveckling av monopolet, för att en konkurrens som är gynnsam för konsumenterna ska uppnås.

Verket ger ett tjugotal förslag på åtgärder som bör vidtas vid en avveckling. Bland annat bör försäljning av icke receptbelagda preparat tillåtas i dagligvaruhandeln.

Ett annat förslag är att varken läkemedelsproducenter eller läkare bör tillåtas driva apotek, på grund av risken för motstridiga intressen. Verket ansluter sig därmed till en linje som förordats av såväl regeringen som Farmacevtförbundet.

Regeringen har i sina direktiv till apoteksutredningen pekat på att utredaren särskilt ska uppmärksamma om förskrivare och producenter av läkemedel bör förbjudas att äga apotek.

Farmacevtförbundets ordförande, Cecilia Bernsten, påpekade i en debattartikel i Dagens Medicin (nr 46/06) att det inte får finnas någon som helst misstanke om att en förskrivare eller läkemedelsproducent har egna ekonomiska intressen av en viss förskrivning.

Läs rapporten på Konkurrensverkets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev