Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurrensverket vill se nationell apotekssymbol

Publicerad: 28 mars 2008, 14:24

Ta fram en nationell symbol som bara får användas av godkända apotek efter avregleringen. Den uppmaningen riktar Konkurrensverket till regeringen.


Det är i sitt remissvar på apoteksmarknadsutredningen, som presenterades i januari, som Konkurrensverket föreslår en särskild symbol för alla godkända apotek.

Enligt Konkurrensverket innebär Apoteket AB:s långvariga monopolställning att företagets logotyp, den stiliserade ormen som ringlar sig över en skål, i konsumenternas ögon blivit synonymt med apotek.

Detta innebär en risk för att Apotekets logotyp också efter en avreglering skulle kunna uppfattas som ett tecken på att det handlar om ett  riktigt  apotek. Konkurrensverket anser att denna koppling kommer att ge Apoteket en konkurrensfördel gentemot sina framtida konkurrenter.

Med förebild bland annat från Storbritannien föreslår myndigheten därför att en statlig symbol som ska få användas av alla godkända apotek tas fram. Konkurrensverket påpekar att en sådan märkning, förutom att bidra till en mer jämlik konkurrens, också ökar tryggheten för konsumenterna.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Konkurrensverket kritiserat regeringen för att den vill behålla merparten av Apoteket AB:s cirka 900 apotek i statlig ägo. I sitt remissvar skriver Konkurrensverket att Apotekets marknadsandel vid avregleringen inte bör vara större än 40 procent.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev