Nyheter
Konkurrenter oroas över starkt Apoteket AB på ny marknad
Publicerad: 31 augusti 2009, 13:15
Konkurrensverket, KKV, har fått många synpunkter från möjliga nya aktörer som oroas av att Apoteket får en dominerande ställning på den nya apoteksmarknaden.
Konkurrensverket har regeringens uppdrag att följa och analysera utvecklingen på apoteksmarknaden under omregleringsperioden.
I arbetet har myndigheten bjudit in tänkbara aktörer att lämna synpunkter om de nya reglerna och den nya marknaden. Många har hörsammat myndighetens invit.
– Totalt har vi nu haft närmare ett 50-tal möten med ett 25-tal olika aktörer, berättar Thomas Ringbom, projektledare på KKV.
Många aktörer har framfört synpunkten att statliga Apoteket AB:s marknadsandel blir stor på den nya marknaden.
– Ja, många är bekymrade över det. Vi har konstaterat att Apoteket AB:s andel av apoteken blir cirka 35 procent efter försäljningen, om man räknar antalet öppenvårdsapotek. Bolagets position lär bli stark under överskådlig tid. Det här är något som vi kommer att följa inom ramen för vårt regeringsuppdrag, säger Thomas Ringbom.
Som en del av regeringsuppdraget ska KKV uppmärksamma Apotekets moderbolag Apoteket Omstrukturering AB, OAB, på eventuella konkurrensproblem som verket identifierat.
Enligt Thomas Ringbom har KKV inom regeringsuppdraget hittills påtalat flera sådana möjliga problem för OAB, bland annat:
» Vikten av alla aktörers lika tillgång till specialtillverkade så kallade extemporeläkemedel.
» Vikten av alla aktörers möjlighet att under en övergångsperiod nyttja Apoteket AB:s terminalsystem ATS.
» Vikten av en tidsperiod utan expansion, en så kallad stand still-period, för Apoteket AB.
» Vikten av att andra än Apoteket AB måste kunna registrera firmanamn som innehåller ordet apotek och apoteket.
» Vissa frågor som rör organisation och verksamhet för småföretagarorganisationen (Apoteksgruppen).
Ingen anmälan till KKV – ännu
Apoteket och Ica har aviserat att de vill att deras planerade samarbete bör granskas av Konkurrensverket, KKV. Någon anmälan hade dock i dag, den 31 augusti, ännu inte inkommit till verket, meddelar Thomas Ringbom, projektledare och konkurrenssakkunnig på KKV.