Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Könskvotering stoppas vid antagning till läkarutbildning

Publicerad: 12 januari 2010, 14:00

Könskvotering stoppas vid antagning till läkarutbildning

Foto: Tobias Krantz (fp).

Högskole- och forskningsministern tänker ändra lagen så att män inte längre får förtur vid antagningen till läkarutbildningen.


Den nuvarande lagstiftningen ger landets högskolor och universitet möjlighet att tillämpa positiv särbehandling vid antagningen. Effekten blir tydligast på utbildningar där antalet sökande med högsta betyg är större än antalet platser, som läkarutbildningen och psykologutbildningen.

Eftersom fler kvinnor än män har toppbetyg och universiteten strävar efter en jämn könsfördelning innebär det att männen har en fördel när platserna ska fördelas. Nu tänker regeringen sätta stopp för det genom att ändra i högskoleregleringen.

Risken med att ha ett system med positiv särbehandling är också att det lätt blir en förevändning för att inte vidta åtgärder med reell påverkan på jämställdheten mellan kvinnor och män. Jämställdhetspolitiken inom akademin behöver präglas mindre av plakat och mer av resultat , skriver högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (fp) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I stället för positiv särbehandling vill regeringen satsa på enskilda projekt och skärpa kraven på att universitetens jämställdhetsarbete får genomslag i verksamheten.

Relaterat material

Särbehandling efter kön vanligast på läkarutbildningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev