söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Konstigt att Socialstyrelsen liknar oss vid barn”

Publicerad: 24 maj 2013, 13:39

SKL vill fokusera mer på samarbetet med Socialstyrelsen i rapporteringen av tvångsvård. Staten vill att alla håller sams.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Efter att Dagens Medicin skrivit om att flera landsting gjort missar i sin rapportering om tvångsvård, se artikel härintill, har känslorna svallat på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi har en överenskommelse och ett samarbete, då tycker jag det är konstigt att Socialstyrelsen går ut och liknar oss vid barn, säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef vid avdelningen för vård och omsorg på SKL, och berättar att många på organisationen blev upprörda över liknelsen.

Hon förklarar att SKL och Socialstyrelsen inför 2013 har kommit överrens om att Socialstyrelsen ska vidarebefordra statistiken om tvångsvård till SKL som sedan ska rätta till eventuella fel och i sin tur sedan skicka dem tillbaka till landstingen för kvalitetssäkring.

– Vi vet att detta är orimliga siffror, men vi arbetar ju just nu med att förbättra detta genom ett samarbete. Vi är medvetna om att det finns brister och vi jobbar med det. Socialstyrelsen är inte bara en tillsynsmyndighet utan ska också ge stöd och då behöver tillsammans ta fram bra siffror.

Men siffrorna kommer ju från landstingen och inte från Socialstyrelsen.

– Ja, men vi har ingen annan möjlighet att göra det, Socialstyrelsen är enda instansen som kan sammanställa data på individnivå och det är därför vi behöver det här samarbetet. Det är en del av att skapa en bättre vård med mindre tvång.

Även Anders Printz, statens samordnare inom området psykisk ohälsa, har reagerat. På socialdepartementets Prio-blogg konstaterar han att uppgifter om tvångsvård är viktiga av både rättssäkerhetsskäl och för att kunna utveckla kvalitén i vården.

Anders Printz hoppas att Socialstyrelsen, SKL, landstingen och han själv kan fortsätta att utveckla rapporteringen om tvångsvård och avslutar bloggposten med at konstatera:

” Fokus är inte vems fel det är att det inte funkar i dag utan att det är gemensamt ansvar att se till att det gör det i morgon.”

Relaterat material

Landsting slarvar med tvångsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev