Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konsult ska snabbgranska Radiumhemmet

Publicerad: 13 december 2005, 14:52

Cancervården vid Radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset ska granskas av en utomstående konsult. Redan i januari ska rapporten vara klar.


Det är landstingets beställarkontor som nu ska låta en utomstående konsult, Helseplan, göra en granskning av cancervården vid Radiumhemmet.

Helseplan har tidigare haft uppdrag både för Socialstyrelsen och för många av Sveriges landsting.

- Vi gör en fördjupad granskning av vårdavtalet. Tonvikten i rapporten kommer att ligga på logistik, intern samverkan och remissförfarande, berättar Olle Olofsson, chef för avdelning för somatisk specialistvård vid Stockholms läns landstings beställarkontor.

Planer på en granskning har funnits en tid men har aktualiserats efter den oro som personalen vid Radiumhemmet givit uttryck för.

I fredags, den 9 december, fick landstingsledning och politiker ta emot ett upprop från 400 läkare som kräver mer resurser till Radiumhemmet. I nr 49/05 rapporterade Dagens Medicin om de tumultartade scener som utspelade sig vid det personalmöte där sjukhusledningen skulle förklara varför verksamhetschefen Ulrik Ringborg fick lämna sin tjänst.

- Granskningar av vården ska göras skyndsamt. Vi kommer att formulera frågor till Radiumhemmet tillsammans med den konsult som ska genomföra granskningen, berättar Olle Olofsson.  Han räknar med att frågorna ska besvaras under början av januari och att rapporten kan färdigställas under senare delen av januari.

På måndagsförmiddagen, den 12 december, höll ledningsgruppen för onkologi ett möte på Radiumhemmet. Även sjukhusdirektör Cecilia Schelin Seidegård deltog.

- Det var ett möte i konstruktiv anda, säger hon.

Har inga planer på att avgå  Sjukhusledningen har tidigare meddelat att antalet slutenvårdsplatser vid Radiumhemmet ska öka från 30 till 50, så som personalen krävt. Åtta av dessa platser blir nu tillgängliga redan efter nyår.

Cecilia Schelin Seidegård är mycket nöjd med att beställarkontoret låter göra en utredning av hur vården fungerar vid Radiumhemmet.

Hon anser att det är svårt att göra organisationsförändringar i sjukvården utan att det blir konflikter.

- I Stockholm är det extra svårt på grund av att de politiska motsättningarna är mycket hårda. Att det handlar om Karolinska universitetssjukhuset och Radiumhemmet gör det inte lättare, konstaterar Cecilia Schelin Seidegård.

Även om Karolinska universitetssjukhuset mer eller mindre har som tradition att avsätta sina direktörer säger Cecilia Schelin Seidegård att hon inte har några planer på att lämna sin post.

- Men jag har ingen anställningstrygghet. Är styrelsen missnöjd med mig får jag gå på dagen, konstaterar hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev