Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kontakt med farmaceut handelns lösning för receptfritt

Publicerad: 15 oktober 2009, 13:53

Handelns branschorganisationer vill inte att butikspersonal ska ge råd om receptfria läkemedel. I stället bör det i butikerna finnas möjlighet att enkelt komma i kontakt med en farmaceut.


Svensk Handel tänker inte ta initativ till någon utbildning för butikspersonal som ska sälja receptfria läkemedel.

– Säljer du receptfritt i en butik, bör du ha möjlighet att kontakta en farmaceut. Det bör finnas en sådan tjänst. Det är så vi tycker frågan ska lösas, säger Martina Elfgren Lilja, chef för näringsrätt på Svensk Handel.

Svensk Handel kommer inte heller att ta fram några egna riktlinjer för hur butikerna ska sälja receptfritt, utan hänvisar till branschföreningen Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi har fått signaler på att det framför allt är dagligvaruhandeln som har intresse av att sälja dessa läkemedel, säger Martina Elfgren Lilja.

Även Svensk Dagligvaruhandel anser att förstavalet för personal som får läkemedelsfrågor av kunderna bör vara att kontakta en farmaceut.

– Det kommer att vara förstahandsalternativet i våra branschriktlinjer. I andra hand kan man tänka sig en datorterminal kopplad till patient-Fass. Det är viktigt att personalen undviker att ge konkreta råd om läkemedlen, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi har också idéer om en webbaserad utbildning för personalen, som bara handlar om regelverket och formerna för försäljningen. Klarar man denna kurs får man ett certifikat.

Organisationen finslipar nu sina branschriktlinjer om försäljning av receptfria läkemedel i butiker.

– En försvårande omständighet är att Läkemedelsverkets föreskrifter väntas bli klara först i slutet av oktober. Men vi får gå på det vi redan känner till, säger Thomas Svaton.

I nuläget återstår fyra punkter i arbetet med riktlinjerna. Dessa handlar om marknadsföring, försäljning, butiksinformation och utbildning av personal.

– Innan månaden är slut kommer vi att ha lagt ut riktlinjer på vår hemsida. Men då är de inte helt fullständiga, i november ska det vara helt klart.

Svensk Dagligvaruhandel ansluter dock långt ifrån alla de företag som aviserat intresse för att sälja receptfria läkemedel i sina butiker.

Reitangruppen, med Seven Eleven och Pressbyrån, och bensinbolagen är till exempel inte medlemmar i föreningen. Reitan och tre av de fyra stora bensinbolagen i Sverige har deklarerat intresse för att sälja receptfria läkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev