fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konto bättre än körkort vid donation

Publicerad: 27 mars 2014, 14:25

Foto: Photos.com

Informationen om donation är bra, men den är inte speciellt spridd eller vidare anpassad. Det kommer donationsutredningen fram till.


JK


I dag, torsdag, lämnade regeringens särskilda utredare Anders Milton sitt delbetänkande i Utredningen om donations- och transplantationsfrågor.  Där kommer han bland annat fram till att det finns bra information om donation på internet, för den som aktivt söker den.

Däremot finns klara förbättringsmöjligheter vad gäller att marknadsföra informationen. Kartläggningen visar också att det finns brister i målgrupps- och individbaserad information. Detta gäller samtliga aktörers information. Det saknas till exempel nästan helt information på andra språk än svenska.

I delbetänkandet framgår också att det inte skulle vara någon bra idé att koppla uppgifter om donationsvilja till körkort eller id-kort. Dels då det kan vara svårt att ändra i efterhand, dels då det ska vara tekniskt svårt.

Det är heller inte alltid naturligt att frågor om donation finns med i myndighetsutskick som når stora delar av befolkningen. Där har självdeklarationen tidigare nämnts som en möjlighet.

Det är snarast en principiell fråga i vilka sådana sammanhang som det kan var lämpligt att sprida information om organdonation.

Utredningen kommer fram till att det är bäst att informationen kommer från de kontakter där det finns en klar vårdkoppling och nämner exempelvis primärvården och apoteken. En annan plattform som skulle lämpa sig är det personliga hälsokontot .

Slutbetänkandet kommer först i januari 2015 och ska då bland annat innehålla en attitydundersökning om donationsregistret som i dag bara omfattar omkring 16 procent av befolkningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev