Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kontrollen faller mellan stolarna

Publicerad: 30 januari 2013, 00:30

Så här öppet exponerade stod läkemedlen i en av butikerna.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Varken kommunen eller Läke­medelsverket kontrollerar att ­affärer inte säljer läkemedel utan att vara registrerade. Myndig­heterna blir förvånade när de får höra att varannan affär sålde läkemedel olagligt.


Läkemedelsverket har det övergripande ansvaret för tillsyn av läke­medel som säljs utanför apotek. Kommunerna utför inspektionerna.

Men någon tillsyn över att affärer inte säljer läkemedel utan att ha anmält det till Läkemedelsverket finns inte. Det bekräftar både Stockholms kommun och Läkemedelsverket.

– Kommunerna får varje månad information från oss om vilka som anmält sig för att sälja. Men det är ingen som går och kontrollerar om butiker som inte anmält ändå säljer, säger Annika Babra, biträdande chef för inspektionsenheten på Läkemedelsverket.

Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm, framhåller att läkemedelstillsynen är ganska ny för kommunen.

– Ur vårt perspektiv är det ganska nytt. Vi har 432 registrerade läkemedelsförsäljare som vi kontrollerar och det är rätt mycket. Det här är handlare som bryter mot lagen. Om man verkar illegalt så är det svårt för oss att kontrollera, säger han.

Annika Babra berättar att Läke­medelsverket ibland får anmälningar från kommuninspektörer som upptäckt att handlare säljer läke­medel fast de inte är registrerade för det, när de inspekterade folköl, tobak eller livsmedel.

– Då startar vi omgående ett ärende och vi följer upp om de fortsätter sälja. Men i de flesta fall handlar det om okunskap och de som sålt brukar upphöra genast när de blir tillsagda.
Upphör inte försäljningen kan Läke­medelsverket polisanmäla.

Både på Läkemedelsverket och  hos social­förvaltningen blir man förvånad när man får höra att  varannan affär sålde läkemedel olagligt. Annika Babra anser att det är mycket allvarligt.

– En butik som säljer läkemedel och inte är anmäld hos oss går helt vid sidan av den tillsyn som vi bedriver. Skulle ett läkemedel dras in kommer den indragningen aldrig att nå de här butikerna, säger hon.

– Det ni tar upp tyder på ett större­ problem än vad vi har sett, säger Fredrik Jurdell.

Relaterat material

Tobakshandlare pekar ut Swedish Match som leverantör

Varannan butik bröt mot lagen

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev