Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kontroversiell diabetesbot får stöd - men av nya orsaker

Publicerad: 23 mars 2006, 16:09

Donation av insulinproducerande celler fungerar inte. Däremot kan injektioner och transplantationer hjälpa kroppen att återfå den egna insulinproduktionen. Det visar tre studier som publiceras samtidigt.


Parallellt med varandra har tre forskargrupper från USA och Kanada försökt upprepa ett framgångsrikt diabetesexperiment.   Försöket, som gjordes 2003 av Harvardforskaren Denise Faustman och hennes kolleger, visade att möss med diabetes kunde botas med hjälp av celltransplantation från donatormöss och med injektioner som dämpade immunförsvarets attacker på de insulinproducerande cellerna. Denise Faustman visade då att de donerade cellerna, som kom från mjälten, omvandlades till insulinproducerande bukspottkörtelceller i mössen.

När nu tre forskargrupper försökt upprepa exakt samma försök visar det sig att den förklaringen inte stämmer. Visserligen återfick nära en femtedel av de möss som behandlades med celltransplantation och immuninjektioner sin insulinproduktion till viss del. Men anledningen är en helt annan än den att donerade celler blir insulinproducerande, skriver de tre forskargrupperna i tidskriften Science. Behandlingen hjälper snarare mössens egna insulinproduktion att ta fart och på så sätt tvinga tillbaka sjukdomen.

I var och en av de tre studierna behandlades mellan 20 och 30 svårt diabetiska möss med injektioner av en lösning bestående av vatten, olja och döda bakterier, så kallad Freunds adjuvant. Blandningen är känd för att dämpa immunförsvarets dödliga attacker på de egna insulinproducerande cellerna, en mekanism som utmärker typ 1-diabetes.

Utöver detta fick mössen även transplantationer med celler ur mjälten från friska donatormöss. Detta eftersom mjältens celler tros ha betydelse för utvecklingen av diabetes. Hos diabetiker antas dessa stimulera immunförsvarets attacker på insulinproducerande celler och genom att överföra mjältceller från friska individer hoppas forskarna häva denna mekanism.

I alla tre studierna kom forskargrupperna till samma slutsats. Ungefär en femtedel av mössen återfick delvis sin insulinproduktion, men inte i något fall fann de bevis för att donatorceller omvandlats till insulinproducerande bukspottkörtelceller. Forskarna finner upptäckten spännande, men menar samtidigt att det nu blir en svår utmaning att få mekanismen att fungera på människor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev