Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kontroversiell genteknik förbättrad

Publicerad: 2 december 2015, 07:58

Foto: Thinkstock

Forskare vid MIT och Harvard har förbättrat en genförändringsteknik så att det är möjligt att förändra arvsmassan på ett mer precist sätt än förut.


Det är i tidskriften Science som forskarna nu beskriver hur de, genom att byta ut tre av de cirka 1 400 aminosyror som utgör Cas9-enzymet, lyckats öka specificiteten så att systemet inte förändrar andra gener än de önskade.

CRISPR-Cas9-tekniken, som har utvecklats av de båda professorerna Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier, den senare när hon var verksam vid Umeå universitet, fanns med i spekulationerna inför årets Nobelpris.

Tekniken gör det möjligt att introducera specifika förändringar i arvsmassan, något som gjort tekniken mycket användbar, men också kontroversiell eftersom den mänskliga arvsmassan också kan förändras för olika syften.

En begränsande faktor hittills har dock varit att betydligt fler förändringar utöver de önskade introduceras i arvsmassan, ett problem som forskarna nu alltså säger sig ha löst.

Läs mer i abstract:

Ian Slaymaker med flera. Rationally engineered Cas9 nucleases with improved specificity. Science, publicerad online 1 december 2015. Doi: 10.1126/science.aad5227

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev