Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Konventionell neuroleptika ökar dödlighet hos dementa

Publicerad: 28 november 2008, 10:38

Inte bara nya, atypiska, neuroleptika ger risk för död hos dementa. Nu går Läkemedelsverket ut med att även konventionella läkemedel mot psykoser ökar dödligheten hos gruppen.


Det är känt att de atypiska neuroleptika, som är relativt nya och dominerar marknaden, är förenade med en ökad risk för död hos patienter med demenssjukdom.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, har nu utrett även konventionella antipsykotiska läkemedel och bedömer att även dessa är förenade med risk för ökad dödlighet i denna patientgrupp.

Därför rekommenderas nu läkare att vara väldigt restriktiva med att skriva ut båda typerna av neuroleptika åt dementa.

Bo Bergman, läkare vid Läkemedelsverket, uppger att dödligheten ökar med 1 till 2 procentenheter.

– Om man har en grupp på 100 dementa och det vanliga är att en dör, så dör två till tre om gruppen ges neuroleptika. Det är alltså ingen massdöd, men det är ändå en stor procentuell skillnad, säger han.

När kan det vara på sin plats att ändå ordinera neuroleptika för en dement patient?

– Jag läser på ordinationsrekommendationen för risperidon. ” Vid psykotiska symtom och aggressivitet som orsakar lidande för patienten och/eller potentiell fara för patient eller andra. Preparatet skall användas mycket restriktivt på grund av en ökad risk för allvarliga biverkningar, bland annat stroke, liksom en ökad dödlighet.”

Neuroleptika har funnits sedan mitten av 1950-talet och har det gemensamt att de blockerar dopaminreceptorer som är överaktiva vid schizofreni. På den svenska marknaden finns konventionella neuroleptika som haloperidol, flufenazin och perfenazin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev