Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Köpare till de flesta apotek

Publicerad: 19 januari 2011, 08:53

I början av november öppnade budgivningen för de apotek som Apoteksgruppen inte lyckades sälja i den första vändan. Ett par månader senare hade budgivningen för merparten av dem, 32 stycken, avslutats.


I Stockholm finns exempelvis numera bara ett apotek till salu. Till och med i Skåne, där det ursprungligen var 13 apotek till salu och där det tidigare gått trögt i försäljningen, har nio av de elva apotek som deltar i den andra omgången fått en köpare.

Varför det nu gått bättre med apoteken i Skåne har Claes Kjellander som är ansvarig för försäljningen inget bra svar på.

– Det är svårt att veta. Det dök upp folk som tidigare varit intresserade men som inte tänkt igenom köpet ordentligt och som nu efter en mer grundlig analys är redo att köpa, säger han.

Endast för ett fåtal apotek har priset sänkts, till exempel för att det uppstått en förändrad konkurrenssituation. Spridningen på priserna är stor.

– Ett apotek kan kosta 5 miljoner kronor, men det finns de som är hälften eller dubbelt så dyra, säger Claes Kjellander.

De som är svårast att sälja är de lite dyrare apoteken och de som ligger på mindre orter.

– Det är inte så konstigt. Om man är intresserad av att köpa ett apotek och bor i en storstad finns det många att välja mellan inom ett ganska litet område. Därför blir efterfrågan större, säger han.

Att ett apotek fått en köpare betyder dock inte att apoteket är sålt. Köparen kan hoppa av och Claes Kjellander ser varje försäljning som en stor process. Därför kommer det att dröja till sent inpå våren innan alla köpare har tillträtt.

– Läkemedelsverket tar 60 till 90 dagar på sig att godkänna en ny ägare så det är två till tre månader bara där, säger Claes Kjellander.

Medan det vid förra försäljningsomgången kom in flera bud för de flesta apotek som såldes har det nu varit vanligt med endast en budgivare för vart och ett av de återstående apoteken.

Före jul kom det fortfarande in flera bud varje vecka. Apotek som eventuellt inte säljs fortsätter att vara öppna för bud även om de drivs i Apoteksgruppens regi.

– Målet är att sälja alla men vi kanske får hitta andra kombinationer. Att köpa ett apotek kostar ju mycket pengar. Vi kanske kan koppla ihop intresserade köpare med varandra så att de kan köpa ett apotek ihop, säger Claes Kjellander.

Sabina Fabrizi
sabina.fabrizi@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News