Nyheter
Koppling mellan nappflaska och järnbrist
Publicerad: 7 november 2006, 10:30
Koppling mellan nappflaska och järnbrist Foto: Inte bra?
Små barn som dricker mjölk ur nappflaska löper en större risk att drabbas av järnbrist än barn som dricker sin mjölk ur vanlig mugg. Det hävdar kanadensiska forskare.
I studien ingick 150 friska barn, som var mellan ett och drygt tre år gamla. 82 av barnen använde nappflaska när de drack mjölk, vilket motsvarar 55 procent av barnen. Resten av barnen använde en vanlig mugg.
Forskarna, som är knutna till bland annat University of Toronto, mätte barnens halter av ferritin, ett järnbindande protein som fungerar som järnförråd. Om halterna låg under 10 µg/l ansågs barnen ha järnbrist.
Det visade sig att mer än vart fjärde barn, 37 procent, som drack med nappflaska hade järnbrist. Hos dem som drack med mugg var motsvarande siffra mycket lägre, 18 procent.
Ett annat samband som visade sig var att de barn som drack med nappflaska var mer benägna att dricka mycket mjölk. Två av tre barn som drack med nappflaska drack över 4,5 deciliter per dag. Det gjorde endast vart tredje barn som drack med mugg.
Forskarna slår fast att det finns en signifikant koppling mellan att dricka mjölk i nappflaska och en ökad risk för järnbrist. Kopplingen blev märkbar från det att barnen fyllde 16 månader. Vid 24 månaders ålder hade risken för järnbrist ökat 2,5 gånger hos barnen som drack med nappflaska.
Det finns flera möjliga förklaringar till varför mjölkdrickning i nappflaska är knutet till järnbrist, menar forskarna. Till exempel kanske nappflaskan stimulerar barnet till att dricka för mycket mjölk, som därmed slår ut intaget av mer järnrik kost eller juice. En annan hypotes är att mjölken i sig skulle kunna påverka järnupptaget negativt.
Forskarna menar samtidigt att denna koppling kanske ändras om barnen som dricker ur nappflaska får mindre mängder mjölk, eller om de får ha nappflaskan kortare tid.
Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, 2006; 160: 1114–1120