Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kor kan ligga bakom tysk ehec

Publicerad: 22 juli 2011, 10:58

Foto: Foto: Photos.com.

Ehec-smittan som orsakade försommarens utbrott kommer sannolikt från kor. Det hävdar en svensk expert.


907 personer har hittills smittats och 43 personer har dött i sommarens utbrott av ehec i Europa. I ytterligare drygt 3 000 fall är ehec-smitta trolig, men inte bekräftad. I Sverige tros 53 personer ha smittats och en person har avlidit.

Nu hävdar forskare att giftet i den ehec-bakterie, O104:H4, som låg bakom utbrottet kommer från E.colibakterier som hittats hos nötkreatur, skriver Svenska Dagbladet, SvD.

Tidningen har intervjuat Diana Karpman, professor i pediatrik vid Skånes universitetssjukhus i Lund.Enligt henne har den nya bakterien uppstått genom en korsning mellan en magsjukebakterie som orsakar diarré hos barn i tredje världen och giftiga vtec-bakterier.

– Ingen vet exakt var rekombinationen inträffade men dessa egenskaper kommer inte från människor, säger Diana Karpman till SvD.

Giftet i den tyska bakterien, verotoxin-2 , förekommer uteslutande hos nötkreatur och dök upp för 20 år sedan.

Bakterien är dessutom multiresistent mot antibiotika, och resistensens typ tyder på att bakterien utsatts för antibiotika som enbart används på djur.

– Vi ser det både på typen av gift och på att bakterien är multiresistent mot antibiotika som används på djur men inte på människor. Att säga att resistensen utvecklats hos djur är en logisk slutsats. Vi kan inte säga det säkert eftersom vi inte var med, men det har inte skett hos människor, säger Diana Karpman till SvD.

Företrädare för Smittskyddsinstitutet har tidigare sagt att bakterien överhuvudtaget inte ska ha med djur att göra. Nu säger dock Lars Engstrand, chef för beredskapsavdelningen, till SvD att uttalandet feltolkats och att det är för tidigt att slå fast att smittan inte kommer från djur.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev