Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kort semester värd 8 000 kronor

Publicerad: 16 mars 2012, 05:00

Region Skåne är ett av flera landsting som i sommar erbjuder sina sjuksköterskor ersättning om de förkortar eller skjuter upp sin semester. Vårdförbundet i Skåne ser det som ett sätt att skjuta på problemen.


Tio dagars betald semester i sommar. Inte mer. Då kan du få 8 000 kronor extra som sjuksköterska i Region Skåne. Ett stort behov av sommarvikarier och brist på bland annat operations-, intensivvårds- och röntgensjuksköterskor är bak­grunden.

Om det är bra eller dåligt att jobba merparten av sommaren är upp till den enskilda sjuksköterskan att bestämma, men som företeelse är det inte något positivt, tycker Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne.

– Vi tycker inte om det och vi ingår inte i några avtal som rör detta. Vi tycker att alla ska ha sin lagstadgade semester, säger han.

Ersättningsmodellen har använts i Region Skåne i flera år och görs upp mellan arbetsgivaren och de enskilda sjuksköterskorna. Därför vet inte Vårdförbundet i Skåne hur vanligt eller ovanligt det är att deras medlemmar nappar på erbjudandet.

Men Mats Runsten tycker att det är ett sätt för arbetsgivaren att skjuta problemen och semesterskulden framför sig. Han menar att ersättningen är för låg och att det är svårare för sjuksköterskorna att få sin semester beviljad senare på året.

Samtidigt säger han att en anställd kan ställas inför valet att ­nappa på erbjudandet i ett tidigt skede, eller senare beordras att jobba under sommaren utan att få den extra ersättningen.
– Då blir det som att ställas inför valet mellan pest eller kolera, säger Mats Runsten.

Bland övriga landsting som kan komma att ersätta de sjuksköterskor som skjuter på semestern finns Landstinget Kronoberg, Väster­bottens läns landsting, Landstinget Gävleborg, Landstinget i Kalmar län och Landstinget Blekinge. Men alla har inte tagit ställning ännu. Landstinget i Jönköpings län har dock bestämt sig för att inte erbjuda någon särskild betalning till de sjuksköterskor som avstår från semestern

Förra året toppade Region Halland ersättningsligan genom att erbjuda 30 000 kronor till de sjuksköterskor som valde att jobba hela sommaren, tolv veckor, utan att ta ut någon semester alls. Regionen betalar samma ersättning i år.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev