Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kortar kölistorna genom att sortera bort det som är friskt

Publicerad: 12 september 2007, 10:47

Ett såll som sorterar bort det friska. Så beskriver sjuksköterskan Eva Bussler sin egen roll efter att ha skaffat sig spetskompetens i att hitta ögon som riskerar att drabbas av grön starr. Det nya arbetssättet innebär att Ögonkliniken Sörmland kan använda läkarresurserna betydligt mer effektivt.


Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Allt större efterfrågan, allt mindre läkarresurser. Kön av patienter som väntade på att få komma till Ögonkliniken Sörmland vid Nyköpings lasarett blev bara längre och längre.

– Det blev ohållbart. Dessutom var det ett rent slöseri med tid och resurser att ha sådana vänte­listor, säger Eva Bussler, ögonsjuksköterska vid Ögonkliniken Sörmland.

En av klinikens viktigaste arbetsuppgifter är att hitta personer som lider av eller riskerar att drabbas av grön starr, glaukom.

– Det är en svår ögonsjukdom där det gäller att upptäcka patienterna i tid. Eftersom sjukdomen delvis är ärftlig screenar vi alla anhöriga till dem som har en diagnostiserad sjukdom för att på så sätt hitta så många som möjligt, så tidigt som möjligt.

Vid undersökningen kontrolleras framför allt patienternas synnerv. Eventuella skador eller förändringar på denna kan innebära att patienten är på väg att utveckla sjukdomen. Ögat inspekteras, dess tryck mäts och dessutom tas en kort anamnes.

– Varje patient tar runt en kvart, säger Eva Bussler.

Men eftersom alla patienter tidigare undersöktes av läkare – oavsett om patienterna visade tecken på sjukdom eller inte – blev kön av patienter som väntade på en tid allt längre.

– De undersökte både friskt och sjukt, så att säga, vilket var mindre lyckat. Med sådana vänte­listor blir det dessutom svårare att hitta dem som verkligen be­höver komma.

Eva Busslers chefer insåg att något måste göras.

– Vi pratade och kom fram till att jag skulle lära mig att skilja på vad som är sjukt och vad som är friskt.

Lösningen blev vidareutbildning. Med hjälp av en 5-poängskurs på Karolinska institutet i Solna fördjupade sig Eva Bussler i glaukom och de förändringar som är typiska för sjukdomen. Sedan gick hon bredvid klinikens läkare när denne undersökte och skiljde mellan friskt och sjukt.

Förändringarna kan vara små
En svårighet vid diagnostisering av glaukom är att synnerven kan vara frisk även om ögats tryck är högt, och vice versa. Dessutom kan de förändringar som är typiska för sjukdomen vara mycket subtila. Det gäller att veta vad man letar efter. Till exempel små blödningar på papillkanten eller tecken på att synnerven har ändrat form.

– När jag hade gått bredvid och gjort en sådär 150 egna bedömningar sa läkaren: Eva, nu kan du det här.

Den nya tågordningen innebär att det är Eva Bussler ­– inte läkaren – som bedömer patienternas ögon. Hon undersöker syn­skärpan, mäter ögats tryck och hornhinnans tjocklek och fotograferar synnerven. Men framför allt: Hon avgör vad som sjukt eller friskt.

Dessutom får patienter som har ärftliga anlag eller på annat sätt ligger i riskzonen att drabbas av glaukom själva kontakta kliniken och boka ett återbesök. Det hade kliniken tidigare gjort åt patienterna, vilket resulterade i att personalen var tvungna att hålla reda på patienter som stod på vänte­listor flera år fram i tiden.

Det nya arbetssättet innebär att läkaren och läkarsekreteraren nu inte behöver bedöma, diktera, skriva ut och boka besök för en massa friska patienter.

På så sätt har mottagningen kunnat rensa rejält i väntelistan samtidigt som läkaren kan koncentrera sig på det som är sjukt.

– Jag fungerar som ett slags såll som sorterar bort det friska. Idén är att läkarresurserna ska användas till dem som redan har en diagnostiserad sjukdom.

”Det fungerar jättebra”
Och reaktionerna från läkarna har enbart varit positiva.

– Det fungerar jättebra. Vi blir av med väntelistorna sam­tidigt som kvaliteten är lika bra. Dessutom hittar vi betydligt fler patienter tidigare i sjukdomsförloppet än förut, eftersom vi nu har resurser att undersöka dem med riskfaktorer, säger Roger Sidestam, en av klinikens ögonläkare.

En annan viktig poäng, enligt Eva Bussler, är att försöket visar att sjuksköterskor kan arbeta med betydligt mer komplicerade arbetsuppgifter än vad de gör i dag.

– Vi har ofta högre kompetens än vad vi används för. Ofta är det vad ST-läkare börjar med, det vill säga att granska synnerven. Men det här visar att sjuksköterskor lika gärna kan göra det, efter lite utbildning och handledning. Dessutom är det svårt att få tag på ögonläkare nu för tiden, de har minskat kraftigt i antal de senaste åren.

I våras belönades Eva Bussler för sina insatser med läkemedelsföretaget Pfizers årliga glaukom­stipen­dium.

Så gjorde vi

Problemet:
Ont om läkarresurser samt allt längre väntetider för kontroll av eventuell glaukom, grön starr. En orsak var att läkarna undersökte alla patienter med riskfaktorer för glaukom, vilket tog tid från patienter med en diagnostiserad sjukdom.

Lösningen:
Att med hjälp av vidareutbildning och hand­ledning låta en sjuksköterska i stället för en läkare undersöka alla patienters ögon för att därigenom sortera bort alla patienter som inte visar tecken på glaukom.

Resultatet:
Kortare väntetider med bibehållen kvalitet samt större möjligheter att undersöka patienter med riskfaktorer för glaukom. Dessutom mindre ”onödigt” arbete i och med att patienterna själva får boka eventuella återbesök.

Kontakt

Ögonkliniken Sörmland.
kontaktperson:
Eva Bussler.
kontakt:
eva.bussler@dll.se

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News