Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kortärmat ger mer semester

Publicerad: 1 april 2008, 06:17

Följ reglerna om kortärmat – och få som tack en extra semestervecka. Med den moroten vill tre landsting nu få fler anställda att följa hygienreglerna. Samtidigt skärps kraven på trosor och kalsonger.


Socialstyrelsens hygienregler har väckt en omfattande debatt, inte minst i Dagens Medicin. Frågan är känslig och trots skärpt tonläge på flera håll vägrar många, däribland en hel del allmänläkare, att finna sig i att byta ut sina vanliga kläder mot kortärmade.

Därför har Västra Götalandsregionen, Landstinget Halland och Landstinget i Värmland nu enats om att det är dags för morot i stället för piska. Med start i sommar ska anställda som använder kortärmad arbetsklädsel få en extra semestervecka.

– Vi är övertygade om att det kommer att löna sig. Det finns studier som visar att ett enda MRSA-fall kostar 1 miljon kronor för vården. Lite extra semester är som en droppe i bäckenet i sammanhanget, säger Maret Vetens, projektsamordnare och till vardags sjuksköterska i Landstinget Halland.

Till en början är det dock bara allmänläkarna som kommer att få dessa extra semesterdagar, eftersom denna grupp anses särskilt svår att övertyga om kortärmad klädsel.

– Dessutom tror vi att det är lättare att få folk att skvallra om brott mot reglerna om förmånen till att börja med inte gäller alla. Den som kan bevisa att någon annan fuskar med reglerna får också en bonus i lönekuvertet, säger Maret Vetens.

De lokala fackföreningarna har ännu inte kallats till förhandlingar. En uppretad distriktsläkare, som har bett att få vara anonym, säger dock till Dagens Medicin att han ”hellre avstår helt från semester än sätter på mig en smurfdräkt”.

Men inte alla landsting tror på lockbeten. I Landstinget i Östergötland skärps i stället tonen och klädreglerna blir ännu striktare.

Från den 1 juni är det därför inte bara kortärmat som gäller, utan även kortbyxat. Den nya arbetsklädseln innebär byxor – för kvinnor tillåts även kjol – som slutar 20 centimeter ovanför knät. Området från knät och uppåt ska spritas efter varje patientbesök.

De kortare byxorna är inte enbart till för att minska smittspridningen. Landstinget i Östergötland har ekonomiska problem och hoppas på sikt spara pengar genom minskad tygåtgång.

Vårdanställda får också förbereda sig på att se över sitt lager av underkläder framöver. Socialstyrelsen håller på att ta fram en broschyr över godkända modeller på trosor och kalsonger. Bland annat kommer stringtrosor och boxershorts att bannlysas av hygieniska skäl. Den som vill använda privata underkläder och går ut på lunchen, kommer i framtiden vara tvungen att byta underkläder före och efter lunch.

En fråga som debatteras internt på Socialstyrelsen är om även mönster på underkläder ska regleras. Där är ännu ingenting klart, men i ett internt PM konstateras att vissa mönster av hygienskäl är problematiska eftersom ”smuts inte syns lika bra mot en blommig eller randig bakgrund”.

André Härne

April april...

Som den uppmärksamma läsaren nog redan konstaterat är den extra semesterveckan för bärare av kortärmat intet annat än ett aprilskämt. Men den läsare som grämer sig över detta kan då kanske i stället glädja sig åt att även resten av artikeln är "hitte-på". Några nya regler för blommiga underkläder och boxershorts är alltså inte under införande. Än.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev