Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kostnad för hyrläkare skenar

Publicerad: 27 februari 2009, 10:06

Kostnad för hyrläkare skenar

Landstingen betalade 1,8 miljarder kronor för hyrläkare under förra året, enligt två nya granskningar.


Dagens Nyheter och Dagens Samhälle har gjort var sin granskning av vad landstingen betalar för hyrläkare. Båda visar att den totala kostnaden 2008 uppgick till 1,8 miljarder kronor. Det är en ökning med 377 miljoner kronor jämfört med 2007.

Tydligast är utvecklingen i Landstinget i Uppsala län, där kostnaden steg från 25 miljoner kronor 2007 till 61 miljoner kronor 2008.

– Vi har haft en dramatisk kostnad av hyrläkarkostnaderna. Det råder brist på vissa typer av läkare i Sverige och vi har då tvingats hyra in läkare med rätt kompetens, säger personaldirektören Lotta Halling till Dagens Nyheter.

Utvecklingen syns även hos de företag som är anslutna till branschorganisationen Bemanningsföretagen. Deras intäkter för uthyrning av läkare och sjuksköterskor ökade från 576 till 689 miljoner kronor mellan 2007 och 2008, se Dagens Medicin nr 9/09.

För landstingen är kostnaden för en hyrläkare omkring dubbelt så stor som den för en vanlig läkare. Dessutom anses för många hyrläkare leda till bristande kontinuitet och försämrad patientsäkerhet. Nu har landets landstings- och personaldirektörer inlett ett gemensamt arbete för att försöka få ned kostnaderna, uppger Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev