Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kostnad för inhyrd personal dubblades

Publicerad: 14 juli 2014, 08:23

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal har i vissa landsting fördubblats på ett eller ett par år, visar en färsk granskning.


Kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor skulle halveras till år 2014, beslöt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, år 2012. Men i stället har kostnaderna ökat kraftigt, ibland rentav fördubblats, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Första kvartalet år 2014 betalade exempelvis Stockholms läns landsting 81 miljoner kronor för inhyrd personal jämfört med samma tid förra året då man betalade 46 miljoner. I Region Skåne har kostanden för inhyrd vårdpersonal ökat från 31 till 50 miljoner kronor på två år. Även i Västra Götalandsregionen och Landstinget i Östergötland har kostnaderna ökat snabbt under det senaste kvartalet.

Generellt ökade landstingens utgifter för inhyrd personal åren 2011-2013 från 2,45 miljarder kronor till 2,85 miljarder, enligt statistik från SKL som DN hänvisar till.

– I stället för att acceptera att det inte finns bog med personal, väljer man att ändå hyra in personal, säger Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, till DN.

Hon påpekar också att kostnaden för inhyrd personal bara är en liten del av den totala kostnaden för landstingens personalkostnader.

DN har sökt socialminister Göran Hägglund (KD) för en kommentar. Han låter hälsa via sin pressekreterare att detta är en fråga för landstingen.

Vad som kan hända när ett landsting beslutar sig för att minska hyrläkarkostnaderna, framgår av en artikel i Läkartidningen. I Jämtlands läns landsting infördes hyrläkarstopp i primärvården för ett drygt år sedan för att spara pengar, trots varningar från det lokala läkarfacket. Landstinget backade från sitt beslut men många läkare hade redan hunnit sluta. I dag är hälften av distriktläkartjänsterna vakanta och den tuffa arbetsmiljön gör att fler befaras hoppa av, enligt Läkartidningen.

Relaterat material

Kostnad för hyrläkare skenar

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev